Política

Rajoy respondrà a la carta de Mas en les properes 48 hores

El govern espanyol no es mou i reitera que el marge de qualsevol negociació és “la constitució i les lleis”

Assegura que un referèndum no té cabuda en el marc constitucional

El president de la Generalitat, Artur Mas, rebrà dins les properes 48 hores una resposta de la carta que va enviar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per demanar-li que autoritzés una consulta sobre el dret a decidir a Catalunya.

Així ho ha avançat la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest divendres.

En resposta a les preguntes dels periodistes, que han girat majoritàriament al voltant de la relació amb Catalunya, la portaveu ha reiterat que el govern de l'Estat manté “la mateixa posició” que ja ha expressat diverses vegades públicament. En aquest sentit, ha subratllat que els límits de qualsevol negociació són “el marc de la constitució i les lleis”. “Mantindrem una actitud serena i ferma”, ha reblat.

La vicepresidenta ha insistit que la posició del govern en aquest punt “és la de sempre: diàleg lleial amb les administracions però sense moure'ns del marc institucional”. També ha apuntat que “un referèndum no entra en el marc de la constitució”.

Sobre la possibilitat d'una reforma constitucional, ha assegurat que en els últims mesos el govern ha escoltat diverses propostes de reforma de la constitució però no s'ha arribat a cap consens.

La vicepresidenta ha evitat respondre si hi ha algun tipus de consulta que es pogués fer dins el marc legal vigent. Segons ella, aquesta pregunta no té una “resposta política“ sinó “jurídica” i ha comentat que ja hi ha hagut algunes sentències del Constitucional en aquest sentit.

Pel que fa a una possible negociació d'un pacte fiscal, Sáenz de Santamaría s'ha limitat a dir que ja hi ha “un model de finançament que està sent sotmès a anàlisi d'acord amb la llei” i que aquest es revisarà, com és habitual, entre totes les comunitats autònomes.

D'altra banda, Sáenz de Santamaría s'ha felicitat de la condemna que va fer ahir el Congrés a l'atac contra la delegació de la Generalitat a Madrid per part d'un grup d'ultradreta i ha avançat que el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, compareixerà a petició pròpia davant el Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre aquest incident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona