Política

El PP balear aprova el decret que trenca amb la immersió lingüística a les aules

El parlament balear aprova el Tractament Integrat de les Llengües (TIC) amb els únics vots del PP

Milers de persones es manifesten a la porta de la cambra legislativa contra la política educativa de l'executiu de Bauzá

El Parlament balear ha aprovat aquest dimarts el decret del Tractament Integral de Llengües ( TIL que limita les hores d'ensenyament de català a les escoles, gràcies a la majoria absoluta del PP i amb el vot en contra de l'oposició. A les portes de la Cambra legislativa, però, milers de persones han protestat contra la política educativa de l'executiu de Bauzá

L'aplicació del trilingüisme –l'ensenyament de català , castellà i anglès de manera proporcional en les aules– ha portat a la comunitat educativa balear a una vaga indefinida a l'escola pública i concertada que ha entrat en la seva segona setmana d'activitat.

El debat entre el PP i l'oposició ha estat intens i tant el PSOE com els econacionalistes de MÉS han exigit amb insistència que avui mateix fos retirada una de les mesures polítiques més polèmiques d'aquesta legislatura , però l'executiu balera ha reafirmat la seva intenció de desenvolupar -la.

El president de les Balears , José Ramón Bauzá , ha afirmat que amb el TIL s'ha optat per la llibertat i l'elecció i no per la immersió lingüística en català, com succeïa fins ara . Bauzá ha dit que entén que a l'oposició no li va bé que existeixi “un equilibri” lingüístic entre les dues llengües oficials i l'anglès , però és “ molt important” que els estudiants dominin les tres de cara a la seva preparació i futur professional i es millorin les xifres de fracàs escolar de les Balears, el més alt de Espanya,

La portaveu del PSOE , Francina Armengol, ha demanat a Bauzá que “deixi de fer de piròman i faci de president” , i l'ha acusat d'aplicar aquest projecte per la seva “ fòbia “ al català i per “ fer punts davant els seus amics de Madrid” . La cap de l'oposició ha dit que el president ha aconseguit un cosa “impossible” com és unir tota la comunitat educativa en contra d'aquest projecte i li ha demanat que deixi de “dir mentides i aberracions pedagògiques” com és lligar la immersió lingüística al fracàs escolar de les Illes Balears.

El portaveu de MÉS , Biel Barceló , ha qualificat el president de les Balears de “ il·luminat “ per aplicar el TIL. “Vostè ha decidit dur a terme una guerra contra tota la comunitat educativa”, ha lamentat el diputat econacionalista, que ha demanat al mandatari balear que escolti els manifestants que han protestat avui a les portes del Parlament. En opinió de Barceló, el problema és que “vostè”, en al·lusió al president, “s'ha tancat al Consolat de Mar amb un seguit d'assessors mediocres i fanàtics que han perdut el sentit de la realitat i del carrer”.

La consellera d'Educació, Joana Maria Camps, ha declarat que el govern balear està “disposat” a negociar i parlar sobre l'aplicació del Tractament Integrat de Llengües ( TIL) a Balears , però no a retirar-lo, i ha exigit “responsabilitat” a l'oposició, a qui li ha demanat que deixin de “crispar” perquè “no tot val per assolir els fins polítics”.

Mentrestant , al carrer, docents, pares , mares i estudiants han xiulat i han cridat durant diverses hores lemes com “ Dimissió “ o “ No tenim por”. Sobre aquesta polèmica educativa, el batle popular de Palma, Mateo Isern, ha reclamat avui que s'iniciï “com més aviat” i “sense condicionaments previs” el diàleg entre el govern i els representants dels professors . “Els grans perjudicats d'aquesta situació són els nostres fills”, ha subratllat .

El seguiment del setè dia de vaga de docents és, segons el govern de Bauza, del 15%, mentre que el percentatge dels sindicats és del 69,97%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona