Política

ERC afirma que el govern espanyol converteix el 9N en “la causa de la democràcia” al no deixar votar

Oriol Junqueras vaticina una victòria del Sí a les urnes

El Consell Nacional d'ERC aprova una resolució contra la “imposició” de Felip VI i en defensa de la República Catalana

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que la negativa del govern espanyol i del PP i PSOE a la celebració d'una consulta sobiranista el 9 de novembre “converteix la causa independentista de Catalunya en la causa de la democràcia”.

En la seva intervenció aquest dissabte al Consell Nacional del partit a Barcelona, el líder republicà ha afirmat que des del convenciment que la democràcia és molt més legítima que la no democràcia, “és inqüestionable que el govern espanyol i els partits espanyols ens fan un favor perquè ens ajuden a ser entesos” per la societat catalana i la comunitat internacional.

“La causa de la democràcia és molt més legítima que la causa dels qui volen prohibir el seu exercici”, ha argumentat.

Junqueras ha reconegut que són perfectament conscients que l'Executiu central, el PP i el PSOE no posaran les coses fàcils per a la celebració de la consulta. Això no obstant, ha vaticinat que aquesta “anirà immillorablement bé perquè les urnes ens portaran a la victòria; anirà molt, molt bé perquè guanyarem”.

Dit això, ha volgut deixar clar que vagi com vagi el referèndum quedarà molt treball per fer per reconstruir els drets econòmics i socials i aixecar la societat catalana.

Resolució contra el regnat “imposat” de Felip VI

D'altra banda, el Consell Nacional d'ERC ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució sobre la “imposició” de Felip VI a la corona i en defensa del 9N i la república catalana.

Des d'Esquerra entenen que el relleu monàrquic “per la via ràpida” és una reacció de l'Estat davant la crisi institucional i que vol frenar “el desprestigi” d'una institució “caduca, retrògrada, prescindible i irresponsable constitucionalment”. I, alhora, “reforçar l'intent de torpedinar el procés democràtic d'autodeterminació de Catalunya”, amb la vista posada al 9N. Per això, els republicans demanen decidir el model de cap d'estat en referèndum i insten el futur monarca a respectar el dret a decidir i a “acceptar i actuar ” de forma conseqüent amb el resultat de les urnes.

ERC també avança que si surt el Sí, demanarà que comenci a construir-se un nou estat en forma de República Catalana.

Els republicans, que s'erigeixen com a defensors de la “democràcia política”, creuen que els ciutadans tenen “el dret inalienable a decidir sobre les seves institucions d'autogovern”. En concret, critiquen que el poder sigui “dinàstic” sinó fonamentat en “principis democràtics i la voluntat popular”. Per això, expressen “solidaritat amb els republicans espanyols” i els sol·liciten que els corresponguin “respectant i fent costat a la consulta del 9N”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona