Política

Rajoy “està perdent el debat de la independència” als carrers de Catalunya, segons Bloomberg

Un article de l'agència de notícies nord-americana assenyala que a diferència de Cameron a Escòcia, el president espanyol “rebutja implicar-se” en el procés

Es fa ressò de l'evolució a l'alça de l'independentisme i considera que la situació “pot empitjorar” després de l'Onze de Setembre i la ‘V' que organitza l'ANC

El president espanyol, Mariano Rajoy, “està perdent el debat de la independència als carrers de Catalunya”. Així ho defensa un article publicat aquest dijous a l'agència financera Bloomberg, que assenyala que el suport independentista “ha estat per sobre del 45% durant el darrer any”. El text, signat pel corresponsal Esteban Duarte, destaca que a diferència del primer ministre britànic, David Cameron, Rajoy “rebutja implicar-se” en el procés i no parla ni amb el president Artur Mas ni amb els votants catalans. Bloomberg destaca el rol del rei Felip VI, de qui diu que “parla en català” i “està intentant mantenir” Catalunya dins d'Espanya.

L'article avisa que la tasca del monarca “no és fàcil” perquè “el moment va en contra del govern central”. Bloomberg cita el cap de la delegació de Madrid del European Council on Foreign Relations (ECFR), José Ignacio Torreblanca, que diu que el govern espanyol “està destruint tots els ponts” amb Catalunya. “Si l'estratègia falla, hi podria haver desobediència civil per una banda, i després la suspensió dels poders de la regió i una eventual pena de presó pels que convoquin el referèndum il·legal”, diu l'expert.

El text recorda les paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, que va demanar a Mas que renunciï a la consulta per poder dialogar. “Rajoy intenta forçar el líder català a fer-se enrere amb el referèndum amb l'oferta de negociacions”, diu Bloomberg. Però avisa que la situació “pot empitjorar per Rajoy després de la diada catalana de l'11 de setembre”. “L'any passat, mes d'un milió de persones es van manifestar per la independència”, recorda.

Bloomberg explica que enguany, per la Diada, s'organitzarà una 'V' “que vol dir alhora victòria i vot”. “Set dies després, Escòcia votarà en el seu propi referèndum, potencialment afegint més intensitat a la causa catalana”, destaca. El responsable d'un fons financer de París, François Lavier, diu que “segons el que passi a Escòcia, la situació a Catalunya se seguirà més d'aprop”. “Hi ha moltes preguntes que quedaran obertes: què passarà amb la moneda? I amb el deute?”, diu el financer.

L'ANC i el suport al carrer

La cadena i agència de notícies financera assegura que Mas “té el suport al carrer de grups activistes, inclosa l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que té més de 32.000 socis que paguen i el recolzament de quatre partits polítics”. “Aquests grups van aconseguir un 56% dels vots a la regió a les eleccions europees del mes passat”, diu Bloomberg.

El text remarca l'evolució a l'alça de l'independentisme, especialment des de l'entrada al govern de Mariano Rajoy, i diu que ho confirmen les enquestes. Bloomberg considera que la “dependència de Rajoy en la constitució del 1978” per prohibir la consulta “contrasta amb la campanya del primer ministre britànic, David Cameron, per convèncer els escocesos per continuar formant part del Regne Unit”. L'article conclou, a través d'una cita de Torreblanca, que Rajoy se centra en les “preocupacions immediates” i en guanyar les eleccions locals i regionals de l'any vinent, i que això “a mitjà termini pot ser una estratègia arriscada”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona