Política

Els petits també hi volen ser

El festival tindrà un espai dedicat específicament al públic infantil, amb atraccions i inflables i amb propostes específiques com ara una festa de l'escuma

Una cercavila de gegants precedirà un macroconcert familiar

El Punt Avui ha dissenyat un programa per al públic familiar
Les quatre barres de la rua Botem Votar precediran el pregó

Si els infants estan a gust, els pares també. I si pares i fills poden participar i disfrutar junts, més que millor. Per tot això, i perquè el públic més petit i el familiar també tingui el seu espai a les jornades Catalunya vol viure en llibertat i amb dignitat, El Punt Avui ha dissenyat una programació específica per a aquest col·lectiu. Unes propostes, però, obertes a tothom. No és incompatible ser un adult sense fills i voler gaudir de País de Cotó, d'una bona cercavila de gegants o, per citar un parell d'exemples més, d'una passejada amb bicicleta o una caminada pels carrers de la ciutat de Girona.

Sense cap mena de dubte, l'àrea reservada per a les atraccions infantils es convertirà en el paradís per als participants més petits. I, en aquest espai, ubicat al Camp de Mart de la Devesa, els inflables seran el sancta sanctorum de tots els benjamins, alevins i infantils que vulguin suar i disfrutar.

L'àrea infantil estarà activa el dissabte, entre les cinc de la tarda i les onze de la nit, i el diumenge, entre les deu del matí i les vuit del vespre.

L'oferta orientada directament al públic més menut tindrà el seu punt àlgid amb una festa de l'escuma a can Gos, que començarà el dissabte a les cinc de la tarda i s'acabarà una hora i mitja més tard, amb tots els participants –i algun dels acompanyants– ben xops.

Un altre centre d'interès del públic familiar seran les activitats de cultura popular. Els gegants protagonitzaran la cercavila que se celebrarà al Camp de Mart el diumenge a les cinc de la tarda. Hi participaran gegants de diversos municipis gironins acompanyats per grups de grallers i de percussionistes, i hi participaran balladors d'esbarts dansaires. La cercavila precedirà el concert, un dels actes centrals del diumenge per al públic familiar. Per aquest ordre, actuaran País de Cotó –temes de creació pròpia i molta participació–, The Penguins –cançons infantils amb ritmes jamaicans–, Acció –per a un públic més juvenil–, la coral Àkan –una coral intercultural– i Maria Altadill –clàssica per a infants.

La caminada popular (dissabte, a les vuit del vespre) i la pedalada popular (diumenge, a les onze del matí) completen l'oferta per al públic més familiar del festival.

Les quatre barres més vives

Les quatre barres de la senyera, que, segons la llegenda, va instituir amb la seva sang el comte Guifré el Pelós –enterrat al reial monestir de Santa Maria de Ripoll–, seran el símbol que presidirà el pregó, a la plaça del Vi, que obrirà les jornades de la llibertat i de la dignitat. Les quatre barres hi arribaran transportades festivament pels participants en quatre cercaviles que coincidiran en aquest punt cèntric de Girona. La rua Botem Votar sortirà de la plaça Jaume Vicenç Vives (jutjats), de la Francesc Calvet i Rubalcaba (del Lleó), de la Constitució i de la de l'Hospital. Hi participaran gairebé un miler de voluntaris, dos-cents dels quals seran flautistes, grallers...; dos-cents més seran cantaires; vuitanta, timbalers, i la resta, pilotaires, és a dir, voluntaris que aniran votant pilotes de bàsquet. Durant el recorregut, s'interpretaran cançons catalanes i reivindicatives com ara Volem pa amb oli.

FALÓ GARCIA

“Fem d'amplificadors del rebuig social a la llei Wert, des de l'escenari”

El portaveu del grup d'animació infantil País de Cotó de Girona reflexiona en aquesta entrevista sobre la participació militant en aquesta festa de la llibertat i de la dignitat. Afirma, entre altres coses, que totes les accions reivindicatives del procés sobiranista han tingut un caire familiar i sentencia que, en definitiva, l'objectiu és un futur millor per a les generacions de catalans que ara són petits o que vindran.

Com valora la participació de País de Cotó en el festival per la llibertat?
La gent que ens dediquem a la música infantil i familiar estem molt acostumats al fet que s'utilitzin els nostres espectacles i cançons per tal de celebrar i amenitzar dies importants i assenyalats com ara les festes majors, les festes escolars, el Nadal, la castanyada, etc. Per això ens fa molta il·lusió i estem agraïts que, des d'El Punt Avui, se'ns tingui en compte, i puguem posar el nostre granet de sorra a un cap de setmana reivindicatiu com aquest.
Des del sector dels espectacles infantils en què vostès es mouen, creu que també es pot jugar a favor del moviment sobiranista.
És evident que el moviment generat per la consulta és intergeneracional. Les famílies han sortit de l'armari i ja no amaguen el desig de poder decidir el futur del país. Els nostres infants estan vivint aquest procés d'una manera festiva, ja que tots els actes reivindicatius que s'han fet tenen un caire familiar... I no oblidem una cosa, que el futur que decidirem serà el futur dels nostres fills.
En algun dels vostres concerts feu referència a aquest procés històric que viu el país?
Doncs sí! No ens podem quedar de braços plegats quan veiem com uns polítics sense escrúpols i ignorants volen jugar amb l'educació de tot un poble. Als nostres espectacles en fem sàtira i, des de dalt de l'escenari, fem d'amplificadors del rebuig social que té la desafortunada llei Wert. També hem fet mofa dels especialistes en el tir a l'elefant... Però, sobretot, ens agrada fer pedagogia, amb la cançó del ruc de Perpinyà. Un ruc que, després de creuar els Pirineus, passar per l'Empordà, la Garrotxa i Lleida, s'enamora d'una mula de Vilafranca del Penedès i fan el Catalunya Tour.
Alguna sorpresa per al concert?
La sorpresa serà veure País de Cotó amb la Banda dels Somiatruites al complet. Tocarem cançons nostres, però també voldrem fer una petita selecció de cançons tradicionals catalanes que facin cantar i ballar tots els presents... I potser sí que hi haurà alguna sorpresa que, si volem que continuï sent sorpresa, no us direm!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona