Política

Carles Puigdemont

Alcalde de girona

“Girona serà un parc temàtic del sobiranisme”

“Som una societat diversa i plural, cohesionada a l'entorn del país, de la identitat i del dret a decidir”

“Són l'escalfament per mentalitzar-nos que l'11-S tenim un cita a Barcelona i el 9-N, a les urnes”

El rei va donar un missatge poc habitual en les institucions de l'Estat. Però es va quedar curt
Cal convèncer els indecisos i els no independentistes que la millor opció és tenir un estat independent

Girona acull els dies 11, 12 i 13 les Jornades Catalunya, Llibertat i Dignitat, organitzades pel Punt Avui, i el seu alcalde assegura que la ciutat rebrà com ho ha fet sempre la gent que arribi de tot el país.

Com es prepara la ciutat?
Girona acull les jornades, les veu de bon ull i espera que els milers de persones que vindran se sentin còmodes, gaudeixin i en tinguin un bon record. Girona, sempre que se l'ha convidat a protagonitzar algun episodi molt vinculat al país, ha respost bé. Fixa't què va passar l'any 1992 amb el concert de la Devesa i els actes de l'any passat i de fa dos anys... Som una societat molt diversa i molt plural però molt cohesionada a l'entorn del país, de la identitat, i aquests dies especialment a l'entorn del dret a decidir. Girona té tradició d'hospitalitat i d'obertura i crec que hi haurà una molt bona resposta a les jornades i una molt bona acollida a tota la gent.
Fem una crida a la gent que dóna suport al dret a decidir, però que després vol votar sí-sí.
Evidentment. No hem arribat fins aquí per quedar-nos a mitges. Som molts, jo diria que hi ha una majoria social, que té ganes de votar sí-sí. Sí que Catalunya sigui un estat i sí que aquest estat sigui un estat independent. Tampoc no hi ha hagut fins ara, i ja ens estem acostant al 9 de novembre, cap proposta que convida a votar una altra opció.
Les jornades parlen de llibertat i de dignitat. Ho troba encertat?
No es pot entendre la llibertat sense drets socials i no es pot entendre el progrés social sense el procés col·lectiu que forma una nació. Va tot absolutament lligat i és una trampa pensar que són debats separats. Voler un país millor vol dir sobretot voler un país millor per a les seves persones. I això és una de les raons per les quals hi ha una majoria social decantada per fer un país millor. Perquè saben que tal i com estem no podem continuar. La llibertat no es pot dissociar de la noció de dignitat i això ho saben els pobles que han recuperat la llibertat després de temps d'opressió. Vull recordar l'inici de la lluita dels drets socials als EUA. Aquell gest de Rosa Parks de no aixecar-se d'un seient reservat als blancs va ser un clam per la llibertat basat sobretot en la dignitat.
Respondrà, la gent?
Girona és una ciutat atractiva i per tant al cartell que proposeu s'hi afegeixen els atractius de la pròpia ciutat. Hi ha molta gent que ens visita i en els últims dos anys notem un increment molt remarcable del turisme. La gent vindrà a Girona i estem preparats per rebre'ls.
Les jornades són l'escalfament d'un 11-S que ha de ser històric.
Hem de mentalitzar la gent de la importància de la diada. Venim de dues jornades en què ens ha sortit tot molt bé. Podem córrer el risc de pensar que tot és fàcil. És molt difícil i el propòsit d'aquest any encara és molt més difícil que la Via Catalana. Les jornades són un escalfament necessari per mentalitzar-nos que el dia 11 de setembre tenim una cita a Barcelona i el 9-N, a les urnes. I ens costarà desplaçar-nos-hi, hi haurà dificultats, moltes més que fa dos anys. Costarà mobilitzar la gent perquè el que té la gent és ganes de votar, però hem de pensar que és l'última gran oportunitat per reivindicar allò en què treballem des de fa anys.
A les jornades hi ha actes polítics, culturals, concerts, gastronomia, espai per a la mainada...
Serà gairebé com un parc temàtic del sobiranisme. Hi haurà conferències, debats, espectacles d'entreteniment, coses institucionals, turisme, acampada... I en un moment àlgid, previ al 9 de novembre. És una gran oportunitat. Òbviament, en aquest parc temàtic la gastronomia és un tema fonamental, ja que estem a la capital gairebé mundial de la gastronomia.
Fa poc la va visitar el rei.
Va ser la primera visita que va fer com a rei i això li va donar notorietat. El rei va donar un missatge poc habitual en les institucions de l'Estat, inclosa la corona, que és un missatge d'amabilitat, de comprensió, d'un intent d'empatia envers allò que els catalans considerem molt important, com és la nostra llengua. Va ser, però, un missatge que va quedar curt, que no va anar més enllà del que diu la Constitució i que obvia el mal tracte que una part de les institucions de l'Estat infligeixen a la llengua.
Una visita sense cap incident.
La ciutat va fer el que calia i ho va fer bé. I crec que els organitzadors n'estan contents. I l'alcalde hi va participar; no podia ser d'una altra manera. És de país normal que un alcalde, pensi el que pensi ell o el seu Ajuntament, vagi a rebre el cap d'Estat d'un país democràtic i amb qui tenim molts vincles i volem continuar tenint-los. A més, el Fòrum Impulsa és una iniciativa que enriqueix Girona.
L'han atacat per haver-hi anat?
He rebut per totes bandes. Tant estrany és que un alcalde amb respecte institucional faci el que vaig fer? Dit d'una altra manera: si el rei no té problemes per saludar amablement un alcalde independentista, per què aquest alcalde ha de tenir problemes per saludar el rei? Ara, si algú pensava que el Fòrum Impulsa només era per monàrquics, doncs potser ens hem equivocat tots plegats.
Ara toca fer campanya pel sí-sí?
Es comença a fer i crec que Convergència s'hi ha posat des de fa temps. Cal convèncer els indecisos i la gent no independentista que la millor opció per a ells i la seves famílies és tenir un estat independent.
Parlem de Girona. Com la veu?
L'1 de juliol va fer tres anys que vaig prendre possessió. Havíem de treure la ciutat d'una certa somnolència i resignació. Sacsejar-la i projectar-la a l'exterior, posar-la de moda. Hem orientat les coses en la bona direcció. No és casual que el maig vam tenir menys atur del que teníem quan vaig entrar, per primer cop. Notem una clara reactivació econòmica, que no vol dir que hàgim sortit de la crisi, però els indicadors són clars: més llicències d'activitats que en tot l'any anterior. Més contractacions laborals i més altes que no pas baixes de l'IAE. Alhora hem estat capaços de fer front a les dificultats de moltes famílies. Som l'ajuntament més social de la història de Girona i hem sabut treure rendiment a productes que teníem com ara Temps de Flors i n'hem sabut generar de nous com el Girona 10, i hem tret màxim rendiment de l'entrada en funcionament del Tren d'Alta Velocitat.
Què demanaria?
Més estabilitat política. Sentir-me més acompanyat per tots els grups en una situació excepcional. Menys pals a les rodes, més empatia, més complicitat en allò que són projectes de ciutat. Girona està en l'imaginari col·lectiu de Catalunya. És una ciutat atractiva, desperta, viva, que ha estat capaç de posar en el panorama ingredients com tota la política de ciutat de festivals. Seria interessant poder completar aquesta agenda transformadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona