Política

L'ANC vol escoltar els somnis dels catalans

voluntaris ·

Busquen 100.000 persones perquè facin “el porta a porta més gran que s'hagi fet mai a Europa”, en què preguntaran als ciutadans com s'imaginen un país millor

Es durà a terme del 4 d'octubre al 9 de novembre

Els somnisdels ciutadans
es plasmaran al carrer
en cartells grocs i
amb lletres vermelles

Com t'imagines una Catalunya independent? Quin model de país vols? Has pensat quin tipus d'estat desitges per als teus fills, avis o pares? Això és el que vol saber l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que s'ha marcat el repte d'aplegar 100.000 voluntaris perquè vagin a les llars dels ciutadans, porta per porta, a preguntar-los quin país voldrien tenir si Catalunya fos independent.

Aquesta iniciativa, que s'engloba dins de la campanya Ara és l'hora, s'ha marcat com a objectiu visitar 2,5 milions de llars entre el 4 d'octubre i el 9 de novembre, data en què està previst que se celebri la consulta sobre la possible independència de Catalunya.

Anna Rosenfeld, portaveu de l'ANC, va explicar que es tracta de fer un breu i senzill qüestionari amb sis preguntes sobre quin model d'estat es vol. “Si tinguéssim un país nou i Catalunya disposés de més recursos econòmics, en quin àmbit creus que s'hauria d'invertir: en educació, en sanitat o en obres públiques?” A questa seria una de les preguntes que es formulen en l'enquesta, va detallar Rosenfeld.

Es vol fer un qüestionari curt, però precís, en què les persones puguin expressar “els seus somnis” i explicar com s'imaginen aquest país nou. Es preveu que els entrevistats triguin entre tres i cinc minuts a respondre les preguntes de l'enquesta, va assenyalar Rosenfeld.

Com em puc fer voluntari?

L'ANC calcula que necessita 100.000 voluntaris i ara en tenen registrats uns 31.000, segons el web de l'entitat en el moment de tancar aquesta edició.

Hi ha tres possibles vies per fer la inscripció. La primera és el web www.araeslhora.cat, en què hi ha un formulari per registrar-s'hi. És el mateix portal que es va utilitzar per fer la inscripció per a la Diada d'aquest any i la venda de samarretes. Des del 12 de setembre, aquest web està destinat a la captació de voluntaris per a aquesta campanya. D'altra banda, les persones que no tenen internet poden inscriure-s'hi per telèfon o bé dirigir-se a les seus o taules que l'ANC té repartides per tot el territori.

En el moment de la inscripció, els voluntaris podran detallar quin és el lloc i el dia en què estaran disponibles. Es preveu que cadascun dels inscrits dediqui un parell d'hores a aquesta tasca.

El repte és gran, 100.000 voluntaris, però és el que l'ANC estima que es requereix per assolir els seus dos objectius: arribar al màxim nombre de llars possible i fer “el porta a porta més gran que s'hagi fet mai a Europa”, va destacar Rosenfeld. I hi va afegir que la participació ciutadana és crucial perquè la campanya tingui èxit tant pel nombre de voluntaris com pel nombre de persones que responguin l'enquesta. “La idea és construir un país nou, però no des del despatx d'un polític, sinó entre tots els ciutadans.”

El dia de la campanya

Els voluntaris, que aniran per parelles, tindran una llista de cases o blocs d'edificis que hauran de visitar. Tanmateix, es vol que sigui una campanya lúdica i festiva, com ho van ser la cadena humana de la Diada del 2013 i la V que es va construir aquest últim Onze de Setembre. Per això, quan acabi la jornada, hi haurà un dinar popular, en què participaran tots els voluntaris de la localitat i podran compartir les seves experiències.

Rosenfeld va destacar que amb aquesta iniciativa no es pretén convèncer ningú perquè voti a favor de la independència, sinó que l'única cosa que es vol és que els membres de cada llar expliquin quin país voldrien si Catalunya tingués un estat propi.

La campanya, que es durà a terme en més d'un centenar de municipis, començarà el 4 d'octubre i s'allargarà fins al 9 de novembre, però l'1 d'octubre se'n farà una prova pilot a Martorell.

Rosenfeld va alertar que la campanya es podria avançar si el govern espanyol o el Tribunal Constitucional decideixen deixar sense validesa la llei de consultes, aprovada el 19 de setembre pel Parlament català. “No seria normal que s'impugnés la llei de consultes, que és totalment constitucional”, va emfatitzar Rosenfeld. Així doncs, si des de Madrid es decideix suspendre aquesta legislació, l'ANC preveu començar la campanya aquell mateix dia. Per la seva banda, l'entitat assegura que ja ho té tot a punt per engegar aquesta acció en qualsevol moment. En aquest sentit, si se suspèn la consulta, el dia de l'anunci l'ANC aplegarà els seus voluntaris a les 19.00 hores a les portes dels ajuntaments de cada localitat per iniciar la campanya.

“Es considera que la millor resposta a aquesta actitud antidemocràtica seria més consulta, més democràcia i més participació ciutadana”, va destacar Rosenfeld.

Tenyir el país de somnis grocs

Més enllà del qüestionari, però, la campanya també servirà per donar a conèixer els somnis dels catalans a tot el país. Per això, les respostes de les persones que hagin contestat l'enquesta es transformaran en missatges que es posaran en cartells o tanques publicitàries de color groc i estaran escrits amb lletres vermelles. “Vull un país que es cregui el seu model educatiu #SíoSí” i “Vull un país sense llistes d'espera #SíoSí” podrien ser alguns dels missatges que ompliran aquests cartells, va avançar la portaveu de l'ANC. Va explicar que l'etiqueta #SíoSí és un element que apareixerà en totes les imatges gràfiques. “Entenem que si vols un futur millor, aquest futur passa sí o sí per tenir un país nou”, va subratllar Rosenfeld. “Tenyirem el país amb somnis de color groc”, va asseverar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA