Política

Figueres demana que hi hagi un equilibri territorial

L'alcaldessa, Marta Felip, defensa que els càrrecs electes tinguin una retribució adequada

Prioritza mantenir la inversió en les polítiques socials

“A sis mesos de les eleccions el tauler de joc és molt diferent de com era el 2011.” L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip (CiU) creu que els comicis locals del proper mes de maig continuaran marcats per una crisi que sembla que no s'acaba mai i que s'acarnissa especialment amb els col·lectius menys afavorits. La cap del govern de la capital de l'Alt Empordà radiografia un municipi de 45.600 habitants “amb una base sociològica molt diversa i variada i amb un pes important de gent que va venir d'Extremadura i Andalusia durant els anys 60”. Figueres, amb un 30% de nova immigració, va veure's obligat a virar el pressupost cap a un objectiu prioritari: les polítiques socials. “La caiguda en picat de les inversions ens va obligar a eixugar un dèficit molt important per garantir l'estabilitat econòmica”, va dir l'alcaldessa.

Felip es va afegir amb convicció a les crítiques contra la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (RSAL). “Ens resta competències pròpies i ataca de ple l'harmonització dels diferents municipis que hem treballat per garantir la qualitat de vida dels nostres veïns”, va assegurar i va recordar que la feblesa de les finances de la Generalitat no ajuden tampoc “a mantenir l'equilibri territorial”.

Reptes de futur

Per l'alcaldessa de Figueres, aquestes diferències que ara ja es troben a escampades arreu de Catalunya, poden arribar a ser tan marcades que es produeixin entre poblacions veïnes. “Tenim per endavant uns reptes socials i econòmics molt importants que hem d'assumir i que la RSAL només ha fet que trastocar encara més”, va reflexionar.

Marta Felip tampoc va esquivar el debat sobre la desafecció de la política, incrementada amb els darrers i ja massa nombrosos casos de corrupció. L'alcaldessa va defensar una retribució “adequada i digna” per als càrrecs electes “perquè si no és així hi haurà molta gent ben preparada del món privat que no es voldrà dedicar a la política” i va reclamar al govern català que aclarís la situació. En aquest sentit, preguntada sobre si s'havien de restringir els mandats, Felip va respondre que es mostrava favorables a un màxim de dos mandats, “però més llargs”.

Pel que fa al paper de les diputacions, l'alcaldessa va apostar per incorporar-les i integrar-les en l'estructura d'un futur estat independent. “Són òrgans de gestió tributària molt eficients”, va dir.

LES FRASES

La RSAL ens resta competències pròpies als ajuntaments i ataca de ple l'harmonització dels diferents municipis
Tots els càrrecs electes haurien de tenir una retribució econòmica adequada i digna
Marta Felip (CiU)
Alcaldessa de figueres


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa