Política

opinió

El format de moda

Després del 9-N, la política catalana s'expressa en format conferència. Ho va inaugurar Artur Mas. Avui, ho farà Oriol Junqueras i està previst que els altres líders segueixin la mateixa pauta. Es tracta d'un format solemne quan senzillament en aquest punt del debat polític tant contraris com favorables al procés volen saber si s'atura o tira endavant. És a dir, quan serà la convocatòria electoral –en llistes úniques o separades–, si s'esgota la legislatura fins al 2016 o bé d'altres formes, com ara que Artur Mas convoqués eleccions coincidint amb les municipals del mes de maig de l'any vinent.

Conferències solemnes que s'han d'escoltar amb molta atenció perquè estan dibuixant el futur polític català.

Amb tot, la conferència més crematística és la que ha d'explicar la realitat del dia a dia i la que avui es veu obligat a fer el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, quan presenti el pressupost del 2015 aquest matí al Parlament. Per molta moral de victòria que injecti el conseller, amb els números del pressupost a la mà es visualitzarà que la situació és insostenible, que no hi ha diners a les arques catalanes i que el dèficit públic de l'1% per l'any vinent s'incomplirà. En definitiva, que és difícil aprovar uns nous pressupostos per l'any vinent quan no hi ha un soci clar que doni suport a l'actual govern. El mateix Junqueras ha anunciat en diverses ocasions que no vol donar el vistiplau a “uns pressupostos autonòmics”. De tota manera, amb dues abstencions de dos grups parlamentaris seria suficient per aconseguir el vistiplau, encara que el problema és aconseguir prop de 3.000 milions d'euros per ajustar els comptes de la Generalitat.

Ben segur que, amb aquest panorama, més fàcil és impartir conferències per tractar del futur de Catalunya que haver d'afrontar el dia a dia com haurà de fer Mas-Colell amb el pressupost aquest matí al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona

Garantit el 2% a la cultura

Barcelona
POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS