Política

Les Corts valencianes homenatjaran Amado Granell, el valencià que va alliberar París dels nazis

El tinent valencià estava al capdavant de la famosa companyia “La Nueve”, la primera que va entrar a la capital francesa l'any 1944

La milícia estava formada per soldats republicans espanyols i té el reconeixement públic oficial de la nació francesa

Les Corts valencianes han aprovat aquest dijous una proposició no de llei impulsada per Esquerra Unida del País Valencià (EUPV) per a reconèixer el paper que va tindre la companyia de combatents republicans anomenada “La Nueve” en l'alliberament de París durant la Segona Guerra Mundial. Al capdavant d'aquesta companyia, primera que va entrar a la capital francesa l'any 1944 vencent l'exèrcit nazi, es trobava el tinent valencià Amado Granell. La portaveu adjunta d'EUPV a les Corts, Esther López Barceló, ha mostrat la seva satisfacció i la del seu grup per la llum verda unànime a la PNLL transaccionada amb el PP. La proposició insta el govern valencià a retre homenatge a Granell.

“Ens alegra que per fi les Corts reconeguen Amado Granell, nascut a Borriana, la seua lluita amb la companyia de La Nueve, contra el nazisme i per les llibertats i la democràcia”, ha manifestat. López Barceló ha recordat que el passat 25 d'agost es va commemorar el 70 aniversari de l'alliberament de París del nazisme i es va retre homenatge, només a França, a la primera companyia que va entrar en els carrers de la capital francesa. “Aquesta milícia, coneguda com La Nueve, estava formada per soldats republicans espanyols i té el reconeixement públic oficial de la nació francesa en nom de la democràcia, la lluita contra el feixisme i la solidaritat entre els pobles. Ja era hora que també des del País Valencià es reconegués aquesta tasca, i especialment la d'Amado Granell, qui va dirigir aquesta companyia, que va ser la primera en arribar a l'ajuntament de París el 24 d'agost de 1944”, ha dit la parlamentària.

La diputada ha afegit que aquest fet “durant anys no només va ser ocultat per la dictadura franquista espanyola sinó pels successius governs francesos. No va ser fins el 2004 que París va homenatjar la participació de La Nueve amb una placa a la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona