Política

Processat l'exvicepresident de Castelló per presumpta prevaricació

Compromís va denunciar presumptes irregularitats de Francisco Martínez en la gestió de la depuradora de Borriol

La instal·lació afectava uns terrenys del diputat del PP

El jutjat d'instrucció número 2 de Castelló ha processat l'exvicepresidente de la Diputació de Castelló i alcalde de la Vall d'Alba, Francisco Martínez, i l'exalcalde de Borriol, Adelino Santamaría, entre altres persones, pels presumptes delictes de prevaricació, tràfic d'influències, frau i negociacions prohibides en la tramitació de la depuradora de Borriol.

Segons ha informat el TSJ valencià, l'acte de procediment abreujat, que es troba recorregut, respon als fets inclosos en la querella que va presentar la Fiscalia. Les diligències d'investigació penal es van obrir basant-se en la denúncia i documentació presentades pel portaveu de Compromís en la Diputació, Enric Nomdedéu. Segons la documentació aportada i les declaracions practicades, Francisco Martínez i Adelino Santamaría formaven part, dins de la Diputació, del servei relatiu al cicle integral de l'aigua i eren, per tant, coneixedors del projecte per a la instal·lació de l'estació depuradora d'aigües residuals de l'Ajuntament de Borriol en les diferents fases, tant del projecte com dels terrenys sobre els quals pretenia assentar-se.

Segons la querella, el 17 d'octubre de 2007, Santamaría va elevar als serveis tècnics de la Diputació una proposta d'ampliació de la superfície a ocupar per la futura depuradora, adduint com a motiu la seua destinació a zona de maniobra annexa a l'estació depuradora. El cap de l'àrea tècnica de la Diputació va informar favorablement d'aquesta proposta, tot i que no era “ni necessària ni vinculant”. Així, el projecte va passar a afectar dues parcel·les més, a més de les inicials a proposta de l'alcalde de Borriol.

Vincles familiars

Tres de les parcel·les afectades pertanyien a la família de Raúl Babiloni, que actuava com a representant de la família davant l'Ajuntament de Borriol i que mantenia “estrets vincles d'amistat familiar i personal” amb Francisco Martínez i la seua família . Uns vincles que s'estenien també a l'àmbit societari per la participació que la família Martínez tenia en les empreses Gestintur SL i Prodever SL, segons el ministeri públic.

El maig del 2013, l'alcalde de Borriol va presentar un escrit davant els serveis tècnics de la institució provincial en el qual demanava la reducció dels terrenys que es veurien afectats per la depuradora, excloent-se'n diverses de les parcel·les que en principi estaven afectades, però mantenint-se l'ocupació sobre la totalitat o part de les parcel·les propietat de la família Babiloni, petició que va rebre informe favorable del cap de l'àrea tècnica de la Diputació el 13 de maig de 2013.

En aquesta data una de les citades parcel·les ja no pertanyia a la família Babiloni, ja que el 29 de maig de 2008 va ser adquirida per la filla de Francisco Martínez que, posteriorment, la va aportar com a augment de capital social a l'empresa Franvaltur SL. Aquesta societat es va constituir en 2009 per Francisco Martínez i dos dels seus fills amb un capital social de 6.000 euros, que va ser augmentant posteriorment fins a 595.950 euros mitjançant aportacions en metàl·lic i finques.

Coneixedors

Segons el fiscal, amb la finalitat d'evitar la intervenció directa de cap membre de la família Martínez en l'adquisició dels terrenys que pretenia adquirir l'Ajuntament de Borriol, l'alcalde del qual tenia “perfecte coneixement” de la pertinença d'una de les parcel·les afectades a la societat familiar de Francisco Martínez i els seus fills, en el conveni expropiatori va intervindre només Raúl Babiloni. El preu just del terreny es va establir en 193.570,65 euros per les tres finques.

Quan al gener de 2013 l'oposició política en l'Ajuntament de Borriol va fer pública la possible relació de Francisco Martínez amb els terrenys en què s'anava a instal·lar la depuradora, l'alcalde del municipi va suspendre el ple municipal on anava a tractar-se el tema i va sol·licitar la reducció de la superfície a utilitzar per les instal·lacions, que van rebre informe favorable del cap de l'àrea tècnica de la Diputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona