Política

MERCÈ CONESA

ALCALDABLE DE CIU A SANT CUGAT DEL VALLÈS

“Hem de ser un pol d'atracció cultural i turístic”

La candidata de CiU vol aprofitar el llegat de Grau Garriga per impulsar la creació i atraure turisme

Defensa per després del 24-M pactes de govern que ajudin a crear l'estat propi

FRAGMENTACIÓ
“El que ens demanen els ciutadans és més diàleg amb més forces polítiques”
PACTES
“Ens hem de preparar per a futurs governs que implantin el full de ruta nacional”
CATALÀ
“Lamentem sentències que afavoreixen la segregació lingüística”

Admet que la majoria absoluta aconseguida per CiU el 2011 és lluny, però assegura que lluitarà per revalidar-la.

Portaveu de CDC, diputada provincial i alcaldessa d'una gran ciutat com Sant Cugat del Vallès. Com es porta tot això?
Doncs es porta fixant prioritats i amb un equip de gent al voltant molt eficaç i molt eficient i, sobretot, amb la voluntat de donar el millor servei als ciutadans. Perquè quan som a la Diputació fem que des d'allà arribin els màxims recursos, ja sigui per a educació, serveis socials o millorar la qualitat urbana dels nostres pobles i ciutats. Des de la Diputació, treballem per les nostres ciutats i la tasca de portaveu de CDC és temporal i per les circumstàncies actuals del partit.
Municipals o primàries del 27-S?
Les eleccions municipals han de ser per triar l'alcalde de la població, qui volem que ostenti aquest càrrec, que és cabdal perquè el que fa és desenvolupar la representació de la ciutat. I té un component molt de proximitat, de conèixer les persones. Per tant, situaria aquestes eleccions dins d'aquest marc local, però, sense cap mena de dubte, el 27-S és una data en què hem de tenir clar que els municipis hem de tenir també el nostre paper. No tinc cap mena de dubte que tots aquells ajuntaments que ja han tingut un paper clar en dates tan assenyalades com ara el 9-N
seran municipis que també tindran un paper clau el 27-S.
Tot indica que hi haurà uns resultats amb més fragmentació. Pluralitat o ingovernabilitat?
Ens hem d'adaptar als temps, és raonable que hi hagi més fragmentació, i això vol dir més diàleg. Els caps de les llistes més votades hauran de dialogar més i això, al final, vol dir que els ciutadans el que ens estan demanant és diàleg amb diferents forces polítiques. No ens ha d'espantar ni més ni menys. És el reflex de la societat que tenim, molt plural, i hem d'estar predisposats a escoltar el mandat de la gent.
Ho diu des d'una majoria absoluta molt còmoda.
Tinc una majoria absoluta que és excepcional. Lluitarem per tornar-la a tenir, però som molt conscients de la realitat.
Els pactes postelectorals, han de ser en clau de país?
El president Mas ha marcat un full de ruta molt clar que inclou els treballs del Consell per a la Transició Nacional. Per tant, després del 27-S i en funció dels resultats, quedarà molt clarament marcada la voluntat de la ciutadania de Catalunya i si el full de ruta queda referendat. Si és així, ens hem de preparar per a futurs governs que implantin aquest fulls de ruta, que anirà clarament cap a constituir un estat propi que ens permeti sobirania plena i garantir el manteniment de l'estat del benestar. En aquest full de ruta es poden agrupar tots els partits que busquen aquests dos objectius.
Sant Cugat té una taxa del 6%. No noten la crisi?
I tant! Però quan la vam notar vam fer un pla per afrontar-la. Sant Cugat va fer un pla amb diferents eixos. En l'econòmic, tenir un Ajuntament endreçat; això vol dir, rebaixar l'endeutament per dependre menys dels bancs. L'any 2001, estaven al 85% d'endeutament; el 2015, estem al 57%. I això és tradueix en pagament a menys de 30 dies als proveïdors o no haver tingut dèficit cap any. Hem notat la crisi perquè hem tingut menys ingressos, més persones ateses pels serveis socials... Tot plegat ens ha obligat a gestionar molt bé els recursos de la casa, a no fer despeses supèrflues. Ens n'hem sortit més que altres, però no dels tot, perquè encara tenim 3.000 persones a l'atur.
Això vol dir que es feien despeses supèrflues?
Què considerem despeses supèrflues? Abans de la crisi, era normal tenir una revista, ara no en tenim. Abans de la crisi, era habitual fer inauguracions amb festes, i ara no es fan, abans de la crisi aquest edifici [l'ajuntament] estava obert fins a les 11 de la nit i ara tanca a les 9 del vespre... Per tant, hem reavaluat les despeses i potser supèrflua no és la paraula. Ens preguntem: “Aquesta despesa és imprescindible?” Si no ho és, no es fa.
Quin és el gran projecte per al proper mandat?
El proper mandat, la nostra ciutat ha d'esdevenir un pol creatiu, cultural i d'atractiu turístic important. No perquè vingui turisme massiu, sinó un turisme molt selectiu, que ve a buscar un tipus d'oferta que no trobarà en altres llocs de Catalunya. Aquí tenim una gran oportunitat, que és el pòsit i talent de molts artistes que estan vivint a la nostra ciutat i a la vegada un referent, Grau Garriga.
I urbanísticament?
També hi ha reptes, perquè Sant Cugat és una ciutat que encara no ha acabat de créixer. Ha de tancar el seu creixement i ho ha de fer de manera intel·ligent: pivotar sobre una ubicació de les grans universitats que estan situades al voltant. No ha de ser, doncs, un creixement estrictament residencial, sinó vinculat al coneixement.
Quin projecte tenen per a l'espai que ocupava la benzinera del centre?
Aquí tenim una bona notícia, ja que en les properes setmanes posarem la primera pedra d'una promoció d'habitatges socials per a gent gran. Per tant, és un gran projecte. Junt amb aquesta ambició cultural que deia abans, crec que ens trobarem amb un centre de la ciutat molt potent, amb un teatre de la Unió que es rehabilita completament i que podrà acollir una oferta cultural molt interessant conjuntament amb totes les entitats de cultura popular i tradicional, on també tindrem un mercat vell amb una oferta gastronòmica diferent i que funcionarà fins a les 12 de la nit, un monestir que entra en els circuits turístics de referència, etcètera.
Quan acabarà el conflicte de la Torre Negra?
Tal com està ara, en l'àmbit judicial, hem avançat molt en la decisió que va prendre aquest Ajuntament. Fa 20 anys i la Torre Negra no està urbanitzada. No hi veig pas volta enrere.
Què pensa de la sentència que obliga una escola a fer el 25 de les classes en castellà?
Aquests anys, hem avançat molt en la cohesió social gràcies a eines com ara la immersió lingüística i lamentem sentències que afavoreixen la segregació lingüística i generen dificultats a la ciutat.
Creiem que el model d'immersió lingüística ha funcionat, perquè a Sant Cugat no hem tingut mai conflicte pel tema de la llengua. El sistema garanteix la formació adequada tant en llengua castellana com en llengua catalana i lamentem aquesta situació, perquè realment el que acaba generant és buscar models alternatius com ara la segregació per llengua i amb això no estem d'acord. No és una demanada social que tinguem en aquest moments.
Quin beneficis treu Sant Cugat de ser al lobby de la B-30?
Ara per ara, ni n'hi ha, ni n'hi ha d'haver.L'objectiu de la B-30 és tenir una pauta comuna per poder acollir inversions i creixement econòmic. És un territori ric que necessita estar estructurat. Fem de lobby perquè, en el moment que el govern del país es plantegi una sèrie d'inversions que han de venir de fora per a infraestructures que s'han de construir, sàpiga que aquí té aquest eix fonamental per on passa el corredor del Mediterrani i que cal potenciar. I que sàpiga que els alcaldes i les alcaldesses serem aquí aixecant el dit.

Obrint camí

El 28 de desembre del 2010, Mercè Conesa Pagès, nascuda el 1968 i mare de tres fills, va esdevenir alcaldessa de Sant Cugat en substitució de Lluís Recoder. Conesa era la primera dona a exercir aquest càrrec des del retorn de la democràcia. I també és, com a portaveu de CDC, una dona dins un nucli dur del president Mas dominat per homes. Llicenciada en dret i màster en gestió pública, té clar que la proximitat és clau en la política local. Té, fins i tot, una ‘app' pròpia per facilitar el contacte. L'entrevista sencera, a www.elpuntavui.cat.

fotografia: quim puig



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
GUERRA A GAZA

Més d’una vuitantena de morts en nous atacs a la Franja

BARCELONA
ESLOVÀQUIA

L’agressor del primer ministre Fico es declara culpable

BARCELONA
AFGANISTAN

Missió en marxa per repatriar els catalans morts i ferits en l’atac a Bamian

BARCELONA
política

La defensa de Wagensberg relliga el cas Tsunami amb l’espionatge amb Pegasus

barcelona
GUERRA A EUROPA

Ja són prop de 10.000 els evacuats al nord-est d’Ucraïna per l’avenç rus

BARCELONA
Xavier Vinyoles
Alcalde de Bescanó (ERC)

“Treballem en una xarxa de calor per a edificis públics i privats”

Bescanó

Del cel a l’infern de  Ciutadans

Banyoles
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont tot equiparant-lo a Feijóo i albira un tripartit

madrid
Afganistan

Maten tres turistes catalans en un atac a Bamian

Barcelona