Política

JOAN BERLANGA

CANDIDAT D'UNITAT PEL CANVI PER SABADELL

“Ens hi va la continuïtat, o no, del bustisme”

El candidat d'Unitat pel Canvi per Sabadell defensa la confluència de l'esquerra a la ciutat per trencar amb l'etapa del PSC

Obre la porta a futurs pactes amb la Crida i ERC

NOVA POLÍTICA
“Estem en un moment de canvi. Cal superar les estructures de partit i de lideratges”
FER NET
“Farem una auditoria econòmica per saber què
ha passat a l'Ajuntament”
ACORDS
“No ens plantegem cap pacte amb el PSC. Li toquen uns anys de reflexió
i d'oposició”

Joan Berlanga és el cap de llista d'Unitat pel Canvi per Sabadell, el nou espai polític sorgit de la confluència entre ICV, EUiA, l'Assemblea Oberta i gent de Podem Sabadell.

El procés per gestar Unitat pel Canvi ha estat complicat.
Sí, perquè estem en un moment de canvi profund, cal superar les estructures de partits i de lideratges perquè això és tan gran que cap partit no ho pot fer sol.
Com definiria la proposta que encapçala?
En el cas d'Unitat pel Canvi ens trobem davant d'un acord històric que supera els partits, que deixa de banda sigles, egos i procedències. És un instrument polític de participació per donar resposta des de l'esquerra a la crisi actual, política i econòmica des de una base ciutadana. Per sort s'hi ha abocat gent d'ICV, d'EUiA, de Podem, de moviments socials. Tenim la voluntat de continuar després de les eleccions perquè sigui la corretja de transmissió entre la ciutadania i els barris, i els representants al ple. I les decisions les prendrem junts. Així, si hi ha algun pacte electoral es votarà a l'assemblea.
Perquè no s'ha creat un Sabadell en Comú?
Hem valorat la possibilitat i ens assemblem molt, certament. Però hem optat pel concepte Unitat pel Canvi perquè representa una realitat molt sabadellenca: units a l'esquerra per un canvi que tanqui una etapa.
Fa més d'un any que es parla d'unir les esquerres a l'esquerra del PSC, però aquesta unió no ha estat possible.
Pensem que la situació és tan greu que la unitat per fer una ruptura del que hi ha ara és imprescindible. En aquest sentit, hem estat capaços d'aglutinar moltes formacions i molta gent a títol individual. Ens hauria agradat que aquesta unitat fos més àmplia i haver pactat amb la Crida, però la Crida ho va descartar. Esperem, però, poder col·laborar i treballar junts després de les eleccions.
Estan oberts a pactar, doncs? Tot fa pensar que el consistori quedarà molt fragmentat.
Estem segurs que s'haurà de pactar. Hauríem preferit fer-ho abans de les eleccions i tot. Els possibles pactes els decidirà l'assemblea, però pel que es va dient l'acord seria amb la Crida i ERC. Amb el PSC no ens plantegem cap pacte perquè representa l'etapa que volem tancar. Creiem que li toquen uns anys de reflexió i d'oposició. Torno a dir que decidirà l'assemblea, però ens sentim lluny de CiU.
Quin balanç fa dels últims dos anys a Sabadell?
Ningú no pot dir que sigui positiu. Per una banda, perquè ha esclatat el cas Mercuri. La setmana passada la justícia es va pronunciar i van passar dels supòsits als fets. Ens consta que l'alcalde Bustos no feia bé les coses i que ha esquitxat la ciutat de corrupció. Aquest fet ha paralitzat en bona part el govern municipal; la ciutat té falta d'il·lusió, de projecte, d'empenta. En l'àmbit econòmic, el balanç també ha estat molt negatiu, i així ho demostren els 18.000 desocupats, les 3.000 famílies que necessiten ajudes per arribar a final de mes. Esperem que les eleccions suposin un canvi per tancar aquesta etapa i començar-ne una de nova. És molt important que la ciutadania sàpiga que el 24 de maig ens hi va la continuïtat, o no, del bustisme.
Què proposen per canviar la situació?
Fer net. Farem una auditoria econòmica per saber què ha passat a l'Ajuntament aquests anys, donar-ho a conèixer i, si cal, portar-ho a la justícia. També s'han d'abordar les urgències socials. A Sabadell, per exemple, hi torna a haver gent dormint al carrer. Un altre eix és crear espais de decisió ciutadana reals. No es pot governar la ciutat des de Sant Roc, que és el que ha passat fins ara en bona part. I, a més, reactivar l'economia, generant llocs de treball, des de l'economia ètica i el món cooperatiu. Ha de ser fàcil que els desocupats d'un barri puguin autoorganitzar-se i portar el menjador d'una escola.

De l'educació a la política

Joan Berlanga, de 42 anys, és veí del barri de Gràcia de Sabadell. Passa ara a la primera línia política després de deu anys de militància a ICV com a cap de llista d'un nou espai de confluència de part de les esquerres sabadellenques. Forma part de Procés Constituent i participa en plataformes cíviques, sobretot en l'àmbit de l'educació. És un llicenciat en història que fa de professor de ciències socials de l'institut d'educació secundària Pere Calders, que és al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

oriol duran



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Macron anuncia l’enviament d’instructors francesos a Ucraïna

Barcelona
Dinamarca

La primera ministra danesa és agredida al centre de Copenhaguen

Barcelona
Rússia

Putin s’obre a revisar la doctrina nuclear per la pressió d’occident

Barcelona
política

Final de campanya a la cerca del vot útil i amb un ull al Parlament

barcelona
estat espanyol

Nova querella contra Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ONU inclou Israel entre els països que perjudiquen els nens als conflictes

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ocupa tot el corredor de Filadèlfia des de Kerem Shalom fins al mar

Barcelona
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona