Política

Llarg viacrucis judicial

El president de la Generalitat ha liderat aquesta legislatura un grup parlamentari en què han arribat a coincidir una dotzena d'imputats

Nombroses causes relacionades amb la gestió del govern de Camps s'acumulen als jutjats, però l'expresident de la Diputació de Castelló i l'exalcalde de Torrevella han ingressat a la presó en l'últim any

Una part importantdel PP s'ha mostrat contrària
a la lluita d'Alberto Fabra contra la corrupció

El president Alberto Fabra es va sentir alleujat quan fa uns dies el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià va suspendre el judici del cas Fitur, la tercera i única de les sis peces de la branca valenciana de Gürtel que es jutjarà a València. El tribunal va atendre les peticions de les defenses per estudiar nova documentació i va dictaminar que el judici es reprendrà l'11 de juny. La decisió de la sala ha evitat a Fabra veure declarar com a acusades –en plena campanya electoral– les exconselleres de Turisme Angélica Such i Milagrosa Martínez, que també va ser presidenta de les Corts i es manté com a alcaldessa de Novelda pel PP, tot i que ha sigut expulsada del partit. Totes dues seuen al banc dels acusats juntament amb altres exalts càrrecs de la Generalitat i els principals capitosts de la trama Gürtel per haver afavorit les seues empreses en l'organització dels estands valencians de la Fira de Turisme. El de Fitur estava previst que cloguera una legislatura que per a Fabra va començar amb una altra causa més mediàtica i també relacionada amb la trama: el judici dels vestits, durant el qual el seu antecessor Francisco Camps va seure al banc dels acusats i finalment va ser declarat no culpable.

I és que aquests quatre anys s'han convertit per a Fabra i per al PP valencià en un autèntic calvari judicial. Tots els escàndols relacionats amb la corrupció que van esclatar en els últims anys de l'executiu de Camps han arribat als tribunals aquesta legislatura i han deixat una sèrie de condemnats il·lustres. El primer de tots, l'expresident de la Diputació de Castelló. La defensa de Carlos Fabra va aconseguir dilatar durant més d'una dècada el cas Naranjax, però el 2013 l'Audiència de Castelló va considerar provat que va cometre quatre delictes contra la hisenda pública i el va condemnar a quatre anys de presó, una sentència que va ser ratificada pel Tribunal Suprem. Fabra compleix actualment condemna a Madrid, perquè el govern d'aquell que el va qualificar com a “ciutadà exemplar” li va denegar l'última possibilitat per eludir la presó: l'indult.

No ha sigut, però, l'únic popular que ha entrat a la presó. L'exalcalde de Torrevella Pedro Hernández Mateo, condemnat a tres anys de presó i multes pels delictes de falsedat documental i delictes continuats de prevaricació, compleix la seua pena a la presó de Campos del Río (Múrcia). Des del grup parlamentari popular es va promoure la recollida de firmes per sol·licitar-ne l'indult, que tampoc no va arribar.

Precisament com a portaveu del grup parlamentari popular va començar la legislatura Rafael Blasco, l'home que ha sigut conseller amb tots els governs de la Generalitat Valenciana i que va haver de passar al grup de no adscrits. El maig del 2014, el TSJ valencià li va imposar huit anys de presó i vint d'inhabilitació pel cas Cooperació perquè el considera autor de delictes continuats de malversació de diner públic, tràfic d'influències, prevaricació administrativa i falsedat de documentació oficial. Blasco va cometre fraus en les concessions i desviament de subvencions a entitats que treballaven en projectes de cooperació quan ell era conseller de Solidaritat amb Francisco Camps. Ha eludit la presó provisional pagant una fiança de 200.000 euros mentre es resol el recurs que ha presentat al Tribunal Suprem i que s'ha de resoldre d'aquí a un mes escàs.

La difusa línia roja

El president del Consell, conscient de l'erosió que la imatge de corrupció provocava en el partit, va traçar una línia roja que en nombroses ocasions ha quedat difusa. Aquesta mesura, que obliga els càrrecs públics imputats per corrupció a apartar-se de les seues responsabilitats, li ha donat prou maldecaps precisament a les Corts, on ha arribat a trobar-se amb una dotzena de diputats investigats per la justícia. El sector fidel a l'expresident Camps no ha amagat la seua disconformitat amb aquest “cordó sanitari”. Així, diputats com ara Ricardo Costa –absolt en la causa dels vestits i novament imputat per Gürtel– ha resistit fins a última hora en el seu escó. També ho va fer l'expresident de les Corts Juan Cotino, investigat en relació amb la visita del papa a València. I la inexplicable resistència de la doblement imputada Sonia Castedo, que, tot i abandonar el seu escó a les Corts, va mantenir el càrrec d'alcaldessa d'Alacant fins al desembre passat i en aquesta qualitat va rebre Mariano Rajoy i el rei en una visita a la ciutat.

La legislatura s'acaba, però no la història judicial del PP, que encara ha de veure com alguns càrrecs són jutjats per causes com ara Gürtel, Brugal, Nóos, Emarsa i Valmor, en què torna a aparèixer l'expresident Camps.

La fórmula 1
L'últim escàndol per corrupció ha esguitat el president Fabra. La fiscalia investiga una denúncia per irregularitats en la gestió i la venda de l'empresa organitzadora de la fórmula 1, Valmor Sports. Entre els acusats, l'expresident Camps i l'exconsellera d'Esports, que presumptament hauria enganyat l'equip de govern perquè va adquirir Valmor per un sol euro i va amagar la greu situació econòmica en què es trobava. Fabra sempre ha defensat les explicacions de Johnson i hi ha donat credibilitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà