Política

JOAQUIM CALATAYUD

CANDIDAT CIU A LES BORGES DEL CAMP

“Sóc duranista però també sóc independentista”

Alcalde des del 2007, confia a repetir en un Ajuntament on CiU té 8 dels 11 regidors

Creu que el 24-M no té res a veure amb el 27-S

El penúltim borgenc nascut al municipi (1967), batlle des del 2007, és candidat a governar per tercer cop. És alcalde i també president del Consell Comarcal del Baix Camp des del 2011.
judit fernàndez

Les Borges del Camp és el clàssic exemple d'un municipi d'interior, sense grans pressupostos ni especulacions, i on tothom es coneix. També l'alcalde, Joaquim Calatayud, que ostenta el càrrec dels del 2007, i amb majoria absoluta des del 2011.

Governa les Borges des de l'inici de la crisi. Com ha canviat, el poble?
El deute no ha augmentat i està en 280.000 que és una xifra irrisòria, un 8% del pressupost. En aquests vuit anys no he fet cap obra que no tingués, com a mínim, finançada en un 80% externament (fons Feder, Diputació, etc.). Hem intentat reduir amortitzacions de préstec i la situació econòmica és magnífica.
No hi ha hagut retallades?
Hem mantingut la mateixa plantilla, tant a l'Ajuntament com a la residència, hem continuat oferint els mateixos serveis i sí que hem retallat en àmbits que abans podíem tenir subvencionats o en què era oportú disminuir despeses.
Qui està patint més l'atur?
Sobretot la gent jove. El boom de la construcció va fer que molts joves deixessin d'estudiar. Tots se n'anaven a fer de manobres, a guanyar 2.500 euros i a comprar-se el BMW de torn. Aquesta ha estat la gran esperança d'una gran part del jovent els últims 12 anys. I a les Borges igual. A banda de la dificultat de trobar feina, és la dificultat que tenen aquests joves de formar-se.
Què heu fet, en polítiques ocupacionals?
Com a Ajuntament, del nivell dels nostres, és molt complicat. Nosaltres confiem molt en els plans d'ocupació que es fan finançats pel Consell Comarcal. Durant aquesta legislatura una desena de joves han fet cursos de reinserció laboral en temes turístics, de cuina...
Veu factible revalidar l'àmplia majoria que ostenta al consistori?
Desitjo que sí. Veig molt difícil tornar a fer vuit regidors d'onze, però en tot cas el treball i les ganes hi seran. És complicat.
Per l'entrada de noves formacions?
No. Aquí som tres formacions, nosaltres (CiU), PSC i ERC. Però jo em trobo que aquí sóc l'alcalde del poble i també el president del Consell Comarcal. Això ha fet que molta gent em vingués a demanar feina i no he pogut ajudar-los. Segurament pensaran que els he fallat o no els he ajudat prou, i aquí un mínim cost electoral el tindré.
És, juntament amb els alcaldes de Maspujols i la Selva del Camp, un dels tres batlles d'Unió al Baix Camp. Sembla una anècdota.
CiU governa a 17 municipis de la comarca i esperem ampliar els tres alcaldes d'Unió amb Botarell i l'Albiol. Té prou mèrit, tenint en compte el context nacional i que el 14 de juny a Unió hem de decidir la posició del partit respecte al procés.
Manté el seu suport a Duran tot i que vostè és independentista?
Em sento independentista, molt cansat de la relació amb Espanya, però també sóc duranista, perquè és un polític honest i fa molts anys que diu el mateix: a la llarga li haurem d'acabar donant la raó de moltes coses que acabaran passant. Per això sóc duranista, però també independentista.
El 24-M és el preludi del 27-S?
No hi té res a veure. Absolutament res. Es poden donar una sèrie de resultats i circumstàncies que no hi tenen res a veure. L'únic que hi tindrà a veure és la utilització que es farà dels resultats cap a un cantó o cap a l'altre.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona