Política

Homs rebutja una reforma de la Constitució que no inclogui el dret a l'autodeterminació

El conseller destaca la importància d'“anar junts i units” per evitar que l'Estat torni a imposar la seva voluntat sobre els interessos de Catalunya

El president de l'UCE veu “les esperances d'alliberament més fonamentades” en aquesta edició

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha afirmat que el Govern no considerarà cap proposta de reforma constitucional que no incorpori el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

Homs ho ha dit aquest dilluns en l'acte inaugural de la la 47ena edició de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent, al costat del president de l'Obra Cultural de l'Alguer, Claudi Soggiu, el rector de l'UCE, Joandomènec Ros, i l'alcalde de Prada, Joan Castex.. En la seva intervenció, ha avisat al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que “no es refia” de la proposta de reforma de la Constitució que prepara l'executiu espanyol.

El conseller ha argumentat que la forma d'actuar dels diferents governs de l'Estat en els últims 10 anys obliga a “no refiar-se” i a deixar clares les condicions perquè Catalunya pugui donar suport a una hipotètica reforma constitucional. En aquest sentit, ha recordat la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC) –que ha qualificat de “braç armat del govern espanyol”– o la reforma exprés de la constitució pactada l'any 2011 pel PP i el PSOE, “que es van posar d'acord en quinze dies” per “liquidar l'autonomia financera” de les comunitats autònomes.

Per tot plegat, ha volgut deixar clar que el govern no donarà suport a cap proposta que no passi per un reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya i a la possibilitat d'exercir-lo en democràcia.

“No considerarem cap proposta que no incorpori la llibertat i la democràcia a efectes de Catalunya, perquè no és possible incardinar Catalunya si no és en un marc del reconeixement del seu dret a l'autodeterminació i poder-ho exercir amb llibertat i democràcia”, ha sentenciat.

A més, ha advertit que per evitar que l'Estat espanyol imposi la seva voluntat per sobre dels interessos del país cal que totes les forces independentistes facin pinya. “Només ens podrem fer respectar si anem junts i units”, ha dit. “Si ens dividim i despistem, llavors és fàcil que [l'Estat] pugui imposar sense massa problemes les seves posicions”, ha reblat.

Homs ha justificat la necessitat que Catalunya disposi d'un estat propi independent perquè si no té “instruments d'autogovern” no tindrà la possibilitat d'impulsar “polítiques socials, a favor del creixement econòmic o que puguin garantir la seva llengua, cultura i identitat”.

Per acabar, el conseller ha refermat el suport del govern a la UCE i ha desitjat que les futures edicions de la tradicional trobada a Prada de Conflent “siguin més normals i pròpies d'un país que disposi plenament de la seva llibertat i que es pugui expressar amb els instruments propis de qualsevol nació”.

En aquesta edició de la Universitat Catalana d'Estiu també hi participaran altres membres del govern com Boi Ruiz (Salut), Ferran Mascarell (Cultura) i Germà Gordó (Justícia).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona
Política

El PSC guanyaria les eleccions, amb un empat tècnic entre Junts+ i ERC

barcelona
Rússia

Putin ordena maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona
Política

Mor Joan Pujol, activista independentista de Sabadell

Política

El PP anuncia una manifestació contra l’amnistia el 26 de maig a Madrid

barcelona
guerra a gaza

Israel inicia l’evacuació de Rafah i amenaça amb una “força extrema”

barcelona