Política

La Junta Electoral ordena al PSC que retiri les pancartes amb el lema: ‘Ni Mas ni Rajoy. Sortim d'aquest embolic'

La resolució s'ha pres a instàncies d'una denúncia de Junts pel Sí

La formació assegura que ja ha començat a treure els cartells i avança que recorrerà la decisió

La Junta Electoral Provincial (JEP) de Barcelona ha requerit al PSC retiri les pancartes en què es pot llegir el lema Ni Mas ni Rajoy. Sortim d'aquest embolic. L'autoritat electoral considera que vulneren l'article 52 de la LOREG perquè la campanya electoral comença formalment divendres 10 de setembre. El PSC ha informat que ja està retirant les polèmiques pancartes i ha avançat que recorreran la decisió.

La resolució de la JEP de Barcelona recull que Junts pel Sí va denunciar que el 19 d'agost van aparèixer “nombroses pancartes” amb l'eslògan Ni Mas ni Rajoy. Sortim d'aquest embolic, amb el logotip del PSC al costat, en diferents municipis de l'àrea metropolitana, entre els quals Barcelona, Sant Joan Despí, Molins de Rei, Sant Just Desvern o Sant Feliu de Llobregat. També a l'Hospitalet de Llobregat, on el grup municipal d'ERC ha presentat un requeriment al govern municipal del PSC perquè retiri totes les pancartes de la ciutat en compliment de la decisió de la junta. De fet, la candidatura Junts pel Sí va presentar la denúncia a instàncies d'aquest grup municipal.

La Junta Electoral demana al PSC que “procedeixi a la retirada immediata de les pancartes” en concloure que els cartells contenen “evidents al·lusions electorals que poden implicar vulneració dels principis de publicitat i transparència del procés electoral, amb la clara petició de vot per a una formació, el logotip de la qual es destaca, que facilitarà la sortida de l'embolic”. L'ens també destaca l'expressió “sortim de l'embolic” és “genèrica, però formulada negativament” i que l'eslògan es refereix a “formacions concretes a través dels seus líders”.

El PSC va negar categòricament en un escrit que hagués col·locat publicitat o propaganda electoral i va defensar que s'havia “limitat a expressar una crítica política davant l'actual panorama polític segons permet l'article 20 de la Constitució Espanyola”, que recull el dret a la llibertat de pensament, idees i d'opinió. Així ho recull la resolució de la Junta.

La Junta, però, recorda que, si bé les funcions dels partits queden garantides a la constitució, existeix una prohibició “clarament objectiva” en l'article 53 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG): “Des de la convocatòria de les eleccions i fins a l'inici de la campanya electoral, queda prohibida la realització de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals, sense poder justificar aquestes actuacions per l'exercici de les activitats ordinàries dels partits, coalicions o federacions”.

La resolució també exposa que la Junta Electoral Central (JEC) ha insistit en aquesta prohibició en assenyalar que “si bé és possible realitzar abans de l'inici de la campanya electoral les activitats habitualment realitzades pels partits polítics”, no poden “estar directament encaminades a la captació de sufragis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Nova Caledònia

La policia francesa mata un home després de la crida a la calma de Macron

Barc / elona
Política

El TSJC fixa el judici per l’1-O a Jové, Salvadó i Garriga al setembre malgrat l’amnistia

barcelona
iran

L’exèrcit iranià no veu indicis sospitosos en l’accident de Raisi

Guerra a Gaza

Israel respon al reconeixement de l'estat palestí

barcelona
política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona