Política

El món ens mira

Espanya conté la respiració

The National és un diari molt jove –té només uns mesos de vida– creat a Escòcia un parell de mesos després del referèndum per donar veu a l'independentisme escocès, molt maltractat pels mitjans tradicionals, marcadament unionistes.

Enmig del primer aniversari de la votació escocesa que tanta enveja va provocar i provoca a casa nostra, és tot un detall que The National dediqués un article a explicar l'estat del procés català a les portes del nostre plebiscit de facto del 27 de setembre. “Espanya conté la respiració davant unes eleccions que posen la separació a l'abast de Catalunya”, és el títol de la notícia que, amb una visió afí però imparcial, explica què hi ha en joc el proper diumenge, alhora que dóna veu a totes les opcions.

Segons la visió de The National, “Catalunya està a punt d'aconseguir un mandat històric per la independència segons noves enquestes que suggereixen que els partits pro secessió aconseguiran una majoria absoluta d'escons en el seu parlament la pròxima setmana”. Un cop més, veiem un exemple de fins a quin punt els mitjans internacionals entenen el que farem i no entren en la discussió estèril sobre majoria d'escons o majoria de vots, perquè tenen clar que el tauler de joc serà el Parlament, on l'únic que compta són els escons.

El diari escocès explica: “La coalició entre el partit de Mas i Esquerra Republicana de Catalunya va pel camí de mantenir els 71 escons que van obtenir per separat en les anteriors eleccions. Si s'hi sumen els dels independentistes anticapitalistes de la CUP, podrien obtenir la majoria que necessiten. Els analistes creuen que si els resultats de les enquestes es confirmen els sobiranistes tindrien llum verd per tirar endavant el seu full de ruta per a la independència”.

L'article de The National també reflecteix el parer dels partits unionistes, que “acusen els independentistes d'haver segrestat unes eleccions parlamentàries” per transformar-les en el plebiscit que l'Estat espanyol es nega a autoritzar, a diferència del que va passar a Escòcia fa un any.

Crida l'atenció una comparació tan adient com seriosa: “Les enquestes són un cop dur per al Partit dels Socialistes de Catalunya –l'equivalent als laboristes escocesos– que ha perdut gran part del seus seguidors, que ja no creuen que el federalisme sigui un projecte realista.” Convé recordar que el laborisme va ser esborrat del mapa en les últimes eleccions escoceses, en què els nacionalistes de l'SNP van obtenir 55 del 59 escons en joc, amb majoria absoluta de vots.

A banda de recordar les amenaces variades de diferents grups de poder envers els partidaris de la independència, quelcom més que familiar per als escocesos, que van perdre el referèndum per la campanya de la por del govern britànic, The National pronostica un conflicte segur amb l'Estat espanyol.

15.000 exemplars són els que el diari escocès ‘The National' distribueix de dilluns a dissabte


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona