Política

Junts pel Sí venç a Tarragona, però Ciutadans tiba la corda

La llista encapçalada per Germà Bel s'endú el 29,67% de vots, però Ciutadans queda com la segona força a la ciutat i també a la demarcació

Ciutadans guanya en dues de les ciutats més grans: Vila-seca i Salou

La radiografia política del 27-S a la demarcació i a la ciutat de Tarragona no s'allunya gaire de la global de Catalunya. Junts pel Sí va ser anit la força més votada i va obtenir 9 dels 18 diputats que la circumscripció de Tarragona aporta al Parlament. Ciutadans es va imposar com a segona força amb 4 diputats aconseguits, una xifra que quadruplica el resultat que la formació encapçalada per Matías Alonso va obtenir en els comicis del 2012. El PSC es queda amb dos diputats, un menys dels que tenia fins ara; la CUP obté per primer cop representació per Tarragona; el PP es queda amb només 1 diputat, dos menys dels que tenia fins ara; i Catalunya Sí que es Pot, revalidava el diputat que tenia ICV.

I els resultats a la ciutat de Tarragona tampoc no s'allunyen gaire d'aquest patró. Junts pel Sí va ser la força més votada, amb un 29,43% dels vots (amb el 99% de l'escrutini), però molt a prop, amb el 25,95% de percentatge de vots, es va imposar Ciutadans com a segona força. L'eufòria es va desfermar ahir a la nit a l'hotel on aquesta candidatura seguia els resultats electorals. El PSC, el partit que governa l'Ajuntament, es queda com a tercera força a la ciutat, amb 14,06% de votants, dos punts menys que en les eleccions de 2012. Catalunya Sí que es Pot va obtenir el 8,46% de vots, un percentatge pràcticament similar al que va obtenir ICV en els comicis del 2012. La davallada més important és la que va registrar el PP, que va obtenir l'11,11% dels vots, vuit punts menys que en els comicis anteriors. Per contra, la CUP, que fa tres anys esgarrapava el 2,97% de vots de la ciutat, ahir va aconseguir el 6,69 % (també amb el 99% escrutat) i més de 200 persones es concentraven i celebraven amb eufòria el resultat al local de la candidatura.

Junts pel Sí va guanyar a la ciutat, tot i que amb un percentatge de vots molt inferior al que van obtenir CiU i ERC en les darreres eleccions, quan la suma de totes dues forces (aleshores també amb Unió Democràtica) era del 40% dels vots. A l'hotel on estaven concentrats, però, els membres de la llista celebraven la victòria enmig de crits d'“independència”. Unió Democràtica, que no obtindrà representació al Parlament per Tarragona, va captar el 2,42% dels vots.

Més sobres

Amb una participació rècord del 77%, la Junta Electoral Provincial va haver de demanar ahir al departament de Governació de la Generalitat que enviessin d'urgència més sobres de votació per als col·legis electorals de la ciutat de Tarragona. Segons ACN, l'escassetat no va ser un problema d'algun col·legi en concret, sinó que es va advertir que era una mancança que s'estava registrant de manera generalitzada a la ciutat per l'alta participació.

LA XIFRA

29,46
és el percentatge
de vots que va obtenir Junts pel Sí a la ciutat de Tarragona (amb el 99,3% de l'escrutini).

LA FRASE

Sempre s'havia posat en qüestió que Tarragona no estava per la independència, i s'ha demostrat que sí
Jordi Sendra
membre de la llista de Junts pel Sí a tarragona

Ciutadans, a Vila-seca i a Salou

Una de les ciutats que han capgirat el seu color polític és Vila-seca. Ciutadans es va convertir anit en la força més votada en aquesta ciutat governada pel convergent Josep Poblet, imputat pel cas Innova de presumpta corrupció política. La formació encapçalada a Tarragona per Matías Alonso es va endur el 35,76% dels vots (vint punts més que en els comicis de 2012), enfront dels 21% de percentatge vots que va rebre Junts pel Sí. El 2012, només CiU ja es va endur el 22,90% de vots, i ERC, un 6,43%. Una clatellada, doncs, per a la llista de Junts pel Sí en una de les ciutats més grans del Tarragonès. Igualment, Ciutadans va ser la força més votada a Salou, amb un 32,67% de vots. El Partit Popular va guanyar en els comicis del 2012, quan va desbancar CiU. Ahir, la situació es va capgirar i el PP va quedar com la tercera força, després de Ciutadans i de Junts pel Sí. I a Torredembarra, una ciutat que ha viscut un darrer any esquitxat també pels presumptes delictes de corrupció, Junts pel Sí va guanyar amb diferència. La formació independentista es va endur el 38,29% de percentatge de vots; seguit de Ciutadans, amb el 23,64% dels vots, i del PSC, que queda com la tercera força, amb l'11,87% dels vots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona
política

Estudiants desencantats