Política

Els absents al Parlament

Polítics com Ramon Espadaler, Josep Maria Pelegrí, Fabian Mohedano, Josep Vendrell o José Antonio Coto no han estat escollits diputats

Alguns membres de JxSí aniran al govern i possibilitarien l'entrada de gent que han quedat fora

En tota nit electoral sempre hi ha cares alegres i cares llargues, tot i que gairebé ningú admet públicament la derrota. Les cares alegres del 27-S es van viure a les seus de Junts pel Sí i de la CUP després de la clara victòria del sí, mentre que el PP, Catalunya Sí que es Pot i, sobretot, Unió representen l'altre costat de la moneda. A nivell personal, però, també hi ha alegries per aquells que seran diputats, i decepcions pels que han quedat a les portes. En aquest últim cas, hi ha noms com els de Ramon Espadaler, Josep Maria Pelegrí, Fabian Mohedano o José Antonio Coto, entre d'altres.

El puzle de la llista de Junts pel Sí ja va ser complicat d'elaborar des del minut zero, perquè dirigents d'ERC, Convergència i independents es van haver de repartir les diferents quotes de poder. Per tant, alguns militants van haver de fer un pas enrere d'inici i es van ubicar en les últimes posicions de la candidatura on era gairebé impossible sortir –per exemple les exdiputades Elena Ribera, Marina Geli o Marta Vilalta–. Al marge d'aquest fet, la nit del 27-S va deixar fora altres polítics destacats com el representant d'Avancem i un dels impulsors de la reforma horària, Fabian Mohedano; la dirigent de Demòcrates per Catalunya i exdiputada, Titon Laïlla; el secretari general de Reagrupament, Marc Viñolas, o l'expresidenta de la federació d'ERC a Barcelona i exdiputada, Patrícia Gomà. Però la situació d'ells podria canviar quan es decideixi el govern i alguns dels actuals diputats electes vagin a l'executiu –Neus Munté i Irene Rigau tenen moltes possibilitats de repetir com a conselleres–. Llavors entrarien els següents de la llista que no van ser triats abans-d'ahir.

Ensulsiada a Sí que es Pot

Els onze diputats que ha obtingut de Catalunya Sí que es Pot queden molt de les lluny de les expectatives que havia generat la confluència d'esquerres, sobretot tenint en compte que ni arriba als 13 parlamentaris que va tenir ICV el 2012, presentant-se en solitari. Això ha fet que alguns representants de pes no hagin estat escollits. Un d'aquests absents és el secretari general i número 3 de l'organigrama d'ICV, Josep Vendrell, un partit que ha quedat força tocat i que també ha perdut l'exdiputada per Tarragona, Hortènsia Grau, i Sara Vilà, que era la cap de llista de la coalició per Lleida i que havia estat diputada en la darrera legislatura. Un altre nom que no apareixerà en el proper mandat és el de Marc Bertomeu, secretari general de Podem a Barcelona.

A Unió, que no ha aconseguit representació, la llista d'absents l'encapçala el cap de cartell i exconseller, Ramon Espadaler, que durant divuit anys ha estat diputat al Parlament. Tampoc no hi seran l'exconseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que era el número 1 a Lleida, ni l'exfiscal superior de Catalunya, Martín Rodríguez Sol, que feia ticket electoral amb Espadaler a Barcelona.

Al PP, alguns dels exdiputats de l'anterior legislatura tampoc repetiran a la bancada dirigida per Xavier García Albiol. No hi seran, entre d'altres, Fernando Sánchez-Costa, Sergio Santamaría o José Antonio Coto, que també és el president de Noves Generacions.

4
dels caps de llista
debutaran en el Parlament: Raül Romeva, Antonio Baños, Xavier García Albiol i Lluís Rabell.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona