Política

JxSí blinda Mas i avisa la CUP que el procés ha de continuar

El president de la Generalitat recorda a la CUP que el més important és el full de ruta cap a la independència i adverteix que les responsabilitats són “compartides”

ERC fa pinya amb CDC

Junts pel Sí va blindar ahir internament Artur Mas com a candidat a la presidència de la Generalitat tot i la determinació de la CUP de no investir-lo. La llista de confluència independentista rebutja que els 10 diputats que encapçala Antonio Baños puguin condicionar el pacte amb què CDC i ERC van segellar l'acord sobre la llista conjunta i que incloïa la presidència de Mas en el futur govern, segons fonts dels dos partits. Després d'una reunió matinal de JxSí a El Born Centre Cultural, on el dia abans havien celebrat la victòria a les urnes, el mateix Mas va situar el focus en la necessitat de garantir la continuïtat del procés independentista i va avisar la CUP que el seu paper serà crucial en les setmanes que vénen, en què s'haurà de constituir el Parlament, investir el president i formar un govern d'“ampli espectre”. “Quan les responsabilitats són compartides, les ha d'exercir tothom que les té”, va rematar Mas, que va insistir que els noms de les persones no són “transcendents”.

El flanquejaven Oriol Junqueras i Raül Romeva. Aquest últim no va voler entrar en la hipòtesi que sigui ell qui esdevingui president. A la tarda, CDC va tornar a fer pinya amb Mas, després d'un comitè executiu en què es van valorar positivament els resultats de la candidatura conjunta, tenint en compte l'alta participació, d'un inèdit 77%. La seva portaveu, Marta Pascal, hi va afegir que “no és un dilema de persones, és un dilema de si el procés pot tirar endavant sense el primer partit del país”. També va avisar que la ciutadania no perdonarà “cap incoherència” i va demanar “generositat” a la CUP. Segons fonts de JxSí, Romeva farà els primers contactes amb la llista de Baños per explorar les formes i les vies de negociació.

Diputats definitius

JxSí necessita que almenys dos diputats de la CUP votin a favor de la investidura de Mas. Fonts de la candidatura donaven gairebé per impossible que puguin aconseguir un diputat més a Barcelona, que podria estar en disputa amb el PP, en espera del recompte del vot a l'exterior. Només si la pràctica totalitat dels 16.000 electors d'aquesta demarcació que van votar a l'estranger optessin per JxSí, la llista de Romeva arribaria als 63 diputats i n'hi hauria prou amb una abstenció de la CUP en la segona votació.

JxSí va reiterar que se sent legitimada per construir l'estat català d'acord amb el programa electoral i espera ajustar-lo al pacte al qual arribin amb la CUP per garantir l'estabilitat del govern de concentració. Romeva va reiterar la necessitat d'avançar “amb totes les garanties i de manera negociada”. ERC, a més, està oberta a arribar a acords amb Catalunya Sí que es Pot, dins o fora del govern, sobretot en l'àmbit social.

LES FRASES

Allarguem la mà a una negociació amb l'Estat d'acord amb aquest mandat democràtic
Raül Romeva
CAP DE CARTELL DE junts pel sí
Tenim voluntat de fer un govern d'ampli espectre que inclogui sensibilitats diferents i que pugui pilotar aquest full de ruta
Tenim ganes de parlar? Totes les del món. Sempre hem preferit el diàleg que l'absència
Artur Mas
CANDIDAT NÚM. 4 DE junts pel sí
Com més en siguem i més bé ens entenguem, millor
Oriol Junqueras
CANDIDAT NÚM. 5 DE junts pel sí
Les claus

La legitimitat democràtica que empeny el procés

O.A.-E

Junts pel Sí defensa que tirarà endavant l'anomenada transició nacional amb la CUP perquè se sent reforçada pels resultats de diumenge en diversos fronts, encara que els partits constitucionalistes catalans, el govern espanyol i el PSOE donin el procés per acabat.

Més, amb més votants

Junts pel Sí remarca que l'independentisme s'ha incrementat en 200.000 vots respecte a la suma que CiU, ERC i la CUP obtenien el 2012, quan la federació nacionalista es va presentar als comicis amb la promesa d'una consulta i l'estat propi en el programa electoral. Tot i l'augment de participació, fins al 77%, remarca que s'han mantingut per sobre de la seixantena de diputats.

El precedent escocès

Consideren, a més, que la reducció de l'abstenció legitima encara més els resultats. Una altra raó que esgrimeixen és que, a Escòcia, l'SNP va negociar el referèndum del 2014 amb el govern britànic amb el suport d'una majoria absoluta parlamentària i del 44% dels vots. JxSí defensa que, si aquell era un percentatge suficient per a un referèndum, encara ho és més la suma del seu amb la CUP, del 47,7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona