Política

Buscant el desllorigador

La CUP planteja una presidència coral amb tres o quatre persones per intentar desbloquejar les negociacions

Junts pel Sí veu poc realista la proposta però confia que finalment hi haurà acord

Arrufat diu que podrien votar Mas per evitar la mort del procés

Després de dies de fortes pressions cap a la CUP pel paper que ha d'adoptar en la investidura del president, ahir la formació de l'esquerra independentista va fer un pas endavant per intentar buscar el desllorigador en les negociacions. Els membres de la CUP van plantejar una presidència “coral” amb tres o quatre persones que tinguin un paper rellevant i van negar que cerquin la “mort política” d'Artur Mas. La coalició Junts pel Sí no s'hi va pronunciar públicament, però sí que alguns dels seus dirigents mantenen que la fórmula de la CUP és poc realista. L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat també va admetre que, si no hi ha cap més sortida, es podria acabar votant Mas per evitar que descarrili el procés, però va alertar que la nova república seria poc creïble.

Els vots de la CUP són imprescindibles si JxSí vol investir Mas, tal com van pactar-ho CDC i ERC. En la primera votació es necessita majoria absoluta –68 vots– i com que JxSí no hi arriba –té 62 diputats– s'hauria d'anar a una segona tanda. Llavors, el límit és la majoria simple i perquè Mas tingui prou suport hauria de disposar dels 62 vots de la seva coalició i, com a mínim, de 2 de la CUP –la resta del grup de l'esquerra independentista s'hauria d'abstenir.

La tessitura s'albira complicada perquè la CUP ha repetit que no farà president Mas i és per aquest motiu que ahir va plantejar l'alternativa d'un poder col·legiat. “Un govern menys presidencialista amb una presidència coral amb tres o quatre perfils de pes equivalents”, va assenyalar la número dos, Anna Gabriel, que també va negar que vulguin “matar políticament” Mas i es va obrir a parlar de quin rol hauria de tenir en la presidència múltiple. Gabriel, en una entrevista a Catalunya Ràdio, també va reconèixer que no hi ha un ambient favorable amb JxSí perquè hi ha “molta pressió assetjadora” i va ressaltar que per tancar el pacte hi ha altres prioritats, com ara “blindar el punt de no retorn” cap a la independència. Precisament, per evitar interferències, les dues formacions haurien decidit ahir aparcar l'escull de la investidura fins al final de la negociació.

Dins de la CUP, però, unes declaracions de l'exdiputat Quim Arrufat van obrir la caixa dels trons quan va assegurar que, si JxSí es “tanca en banda”, la CUP no boicotejarà el procés i podria votar Mas. Més tard, via Twitter, va matisar que la hipòtesi era com a “supòsit de fi del procés, no com una opció plantejable”. Precisament, la CUP té demà un consell polític en què es podria aclarir alguna posició.

En tot cas, l'11 de novembre és la data límit per escollir president. Si no hi hagués acord, s'obriria un termini de dos mesos per buscar un nou candidat i, si llavors tampoc no es troba una solució, la legislatura quedaria dissolta i es convocarien eleccions.

Els partits descarten, de moment, aquesta possibilitat i confien que es trobarà una sortida consensuada. Ahir, el grup parlamentari de Junts pel Sí, format per 62 diputats, es va reunir per primer cop a la seu del legislatiu en una trobada més de caràcter tècnic que no pas polític; però, evidentment, la proposta de la CUP sobre la presidència coral planava en l'ambient. Ningú va voler parlar-ne públicament, però sí que alguns representants de pes consideraven poc viable aquesta fórmula. Recordaven que, per fer una presidència múltiple, s'hauria de canviar primer la llei i l'escenari seria molt i molt complex.

LES FRASES

Podem tenir una presidència coral amb tres o quatre perfils de pes. És el moment de donar valor a la transversalitat
No demanem la mort política de Mas. Parlem de quin paper pot tenir
Anna Gabriel
DIPUTADA electe DE LA CUP
La proposta de la CUP és curiosa i estranya. El problema no és la presidència
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'ICV
Estem en converses amb la CUP i no en parlarem. Tenim feina
Raül Romeva
DIPUTAT ELECTE DE JUNTS PEL SÍ
Junts pel Sí és una olla de gris i, si s'hi afegeix la CUP, acabarà sent una cacofonia
Rafael Fernando
PORTAVEU PP AL CONGRÉS

Rajoy anuncia eleccions el 20-D

El president del govern, Mariano Rajoy, va anunciar ahir en una entrevista a Antena 3 que convocarà les eleccions generals pel 20 de desembre.

El cap de l'executiu va explicar que la decisió de celebrar-les en aquesta data és perquè així el Parlament es pot constituir sense coincidir amb les dates nadalenques. “La raó és que, si els comicis fossin el 13 de desembre, s'hauria de constituir el Parlament coincidint amb les festes de Nadal. En fer-ho el dia 20, hi ha una mica més de marge, fins al dia 14 de gener. Així podrem aprovar el pressupost, fer les eleccions i tindrem marge per constituir el Parlament després de les festes”, va dir.

Preguntat sobre Catalunya, Rajoy va dir que el risc d'independència de Catalunya és “menor” després del 27-S. També ha indicat que donaria suport a la suspensió d'Artur Mas si així ho decideix el Tribunal Constitucional –d'acord amb la reforma que s'ha aprovat avui amb l'únic suport del PP– perquè el govern espanyol “dóna suport a qualsevol decisió de qualsevol tribunal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona