Política

JxSí veu sintonia amb la CUP

Romeva sosté que la llista comparteix bona part dels postulats de l'esquerra independentista, però avisa que cal temps i paciència per arribar a l'acord

Afirma que la investidura “és un tema secundari”

Mentre la majoria de partits posaven ahir el crit al cel pel contingut de la conferència de premsa de la CUP, Junts pel Sí va voler exhibir sintonia amb els postulats cupaires. Fins i tot deixava la investidura d'Artur Mas en un segon pla per posar el focus en el què, el com i el quan que havia reclamat el dia abans la CUP i es mostrava convençuda que es trobarà “una fórmula” que permetrà seguir el camí traçat pels resultats del 27-S.

Els dirigents de Junts pel Sí escollits per donar una resposta pública al marcatge de l'esquerra independentista van ser el cap de llista, Raül Romeva, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. El primer, que havia assistit a l'acte de la CUP el dia abans, acompanyat del diputat convergent Jordi Turull, va assegurar, en una entrevista a RAC1, que està “pràcticament d'acord en tot” el que s'hi va dir. I per evitar qualsevol trencadissa i malestar en aquesta fase inicial de les converses també va afirmar que compartia la necessitat de començar a negociar el contingut de les polítiques abans de fer-ho sobre la persona que les haurà de dirigir. “En aquests moments això és secundari”, va asseverar Romeva, no sense abans deixar clar que el presidenciable de Junts pel Sí és Artur Mas i que “en cap cas, ni abans ni ara”, ell és el candidat. “Això no va d'un nom, sinó de molts”, va resumir fent servir un llenguatge cupaire.

Cap queixa

Pel que fa al programa, el cap de llista de Junts pel Sí també va trobar certes coincidències en l'apartat social de les dues candidatures, ja que JxSí també aposta per portar a terme un pla de xoc contra les emergències socials.

No va llançar ni un sol retret ni tampoc cap crítica a la resta dels discursos que van pronunciar els càrrecs electes de la CUP. En l'eix nacional, l'irreversibilitat que reclama l'esquerra independentista és “compartida” per convergents i republicans. Quant als actes de desobediència amb què la CUP vol posar a prova la candidatura de Romeva, aquest va indicar que des del govern ja se n'ha portat algun a la pràctica, com per exemple l'incompliment dels objectius de dèficit.

Petició de paciència

Tanmateix, totes aquestes mostres de sintonia quedaven debilitades quan el mateix cap de llista de Junts pel Sí va indicar la possibilitat que la investidura es pogués ajornar fins al 9 de gener. Això passaria si no hi hagués acord per investir Mas president durant la primera fase del calendari. Cal tenir en compte que, en cas que el Parlament quedés constituït com a molt tard el 26 d'octubre, la votació sobre la presidència de la Generalitat s'hauria de fer el 9 de novembre com a data màxima. Qui ahir també va voler fer gala d'aquesta bona sintonia va ser la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va confessar en una entrevista a Catalunya Ràdio que se sentia “molt còmoda amb la terminologia de ruptura democràtica” que utilitza la CUP.

A l'altra banda de l'arc polític, Ciutadans, el PP i el PSC acusaven la CUP de “desafiar l'ordre constitucional i democràtic” i feien una crida a Junts pel Sí a “no obeir les exigències de la CUP”. En cas contrari, la portaveu del grup, Inés Arrimadas, va advertir que el govern espanyol “haurà d'utilitzar totes les eines democràtiques” per aturar-ho. Pel PSC, “Catalunya necessita un govern fort i seriós”, i, mentre la CUP “s'ho passa pipa”, el país “està embarrancat”, van criticar. El diputat de Sí que es Pot Joan Coscubiela comparteix el discurs social de la CUP, però va retreure a l'esquerra independentista que vulgui impulsar el pla de mesures amb Convergència, “els artífexs” del sistema sociopolític que la CUP “vol combatre”, va lamentar.

LES FRASES

Si no estigués convençut que això acabarà en una república, no hauria acceptat cap càrrec
Raül Romeva
Cap de Llista de jxsí
Farem actes de sobirania i començarem a construir un nou marc legal
Marta Rovira
secretària general d'erc
Si arriben al límit, l'Estat espanyol haurà d'utilitzar totes les eines democràtiques per respondre
Inés Arrimadas
cap de llista de ciutadans
Cal un govern fort i seriós, i, mentre la CUP s'ho passa pipa, el país està embarrancat
Eva Granados
diputada del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel