Política

L'escriptor Julià de Jòdar presidirà la Mesa d'edat en la sessió constitutiva del Parlament

Els dos diputats més joves, Gerard Gómez i Joan Giner, seran els secretaris

Tots tres s'estrenen com a diputats de la Cambra catalana

L'escriptor i diputat de la CUP Julià de Jòdar presidirà la Mesa d'edat del Parlament el dilluns 26 d'octubre, quan es constituirà la Cambra, segons el decret signat aquest dimecres pel president de la Generalitat, Artur Mas.

En un comunicat, el Parlament ha recordat que la sessió constitutiva la dirigeix una mesa presidida pel diputat de més edat, en aquest cas De Jòdar, que en té 72 anys, i els dos diputats més joves com a secretaris: Gerard Gómez (26 anys, de JxSí) i Joan Giner (26, de Catalunya Sí Que Es Pot). Tots tres arriben al Parlament per primera vegada.

Durant el ple de la sessió constitutiva, que obre la legislatura, els diputats hauran d'elegir els set membres de la mesa, el màxim òrgan de govern de la cambra, formada per la presidència, dues vicepresidències i quatre secretaries.

El ple començarà a les onze del matí amb la lectura del decret de convocatòria per part del lletrat major, Antoni Bayona; després, De Jòdar declararà oberta la sessió, i els dos secretaris llegiran el nom dels 135 diputats electes, que ocuparan per primera vegada els seus escons.

En aquesta primera sessió, la distribució dels escons serà provisional, ja que la definitiva la decidiran la Mesa i la Junta de Portaveus en la seva primera reunió conjunta una vegada s'hagi constituït el Parlament. A més, el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, així com la resta de membres de l'executiu català, també en funcions, ocuparan encara el seu lloc al banc del govern.

A continuació es votarà la composició de la mesa amb tres votacions: una per a la presidència de la Cambra, una altra per a les dues vicepresidències, i una altra per a les quatre secretaries.

Per elegir el president, cada diputat ha d'escriure un sol nom en una papereta i sortirà elegit qui obtingui la majoria absoluta. Si ningú l'obté, es repeteix la votació entre els dos diputats que han tingut més vots i guanya qui tingui més sufragis. Amb el mateix sistema d'escriure el nom en una papereta, seran vicepresidents els dos diputats que tinguin més vots, i, en una tercera i última votació, seran secretaris els quatres parlamentaris que tinguin més suports.

Una vegada celebrada la sessió constitutiva del Parlament de la XI legislatura, el president de la cambra –que probablement serà la diputada de JxSí Carme Forcadell– haurà de comunicar per escrit la constitució del Parlament al president de la Generalitat en funcions, al cap de l'Estat,i als presidents del Congrés i el Senat.

A partir d'aquest moment el president del Parlament haurà de convocar els representants dels grups a la cambra per obrir consultes amb l'objectiu de proposar un candidat per ser investit president de la Generalitat. El ple d'investidura, que ha de convocar el president de la cambra, s'ha de celebrar en el termini dels deu dies hàbils després de la sessió constitutiva, i el termini de la qual finalitza el 9 de novembre, just quan es compleix el primer aniversari de la celebració del procés participatiu sobre la independència de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries