Política

El PP recorrerà al TC per evitar el ple d'inici del procés

Albiol anuncia un recurs d'empara, si pot ser pactat amb C's i el PSC, contra la proposta de resolució independentista quan la mesa del Parlament l'accepti a tràmit

Els precedents li auguren poc èxit

El candidat del PP català a la Generalitat, Xavier García Albiol, va anunciar ahir la presentació d'un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per evitar que la proposta de resolució independentista presentada per Junts pel Sí i la CUP, que vol anunciar l'inici del procés de desconnexió de l'Estat, ni tan sols es pugui arribar a debatre al Parlament. “És la millor defensa que podem fer dels interessos dels catalans i del conjunt d'espanyols”, justificava des de Badalona, després que divendres avancés a El Punt Avui TV que lluitaria perquè el text no arribés al ple.

En principi seran els diputats del PP els que signaran el recurs, tot i que Albiol anunciava que es posarà en contacte amb la cap de llista de C's, Inés Arrimadas, i el del PSC, Miquel Iceta, per mirar de consensuar el document i presentar-ne una versió conjunta. De fet, en els últims dies, tant C's com el PSC també havien anunciat que estudiaven la possibilitat de presentar un recurs d'empara, una eina jurídica que pot utilitzar qualsevol persona física o jurídica per demanar la protecció de drets fonamentals que veu amenaçats (els que van de l'article 14 al 29 de la Constitució), sempre que s'hagin esgotat les vies jurisdiccionals ordinàries. En aquest cas, catedràtics com Javier Pérez Royo han dit en els últims dies que veuen factible la suspensió cautelar per part del TC, tot i que hi ha precedents que indiquen el contrari, com els recursos no admesos que el mateix PP va presentar contra la tramitació del pla Ibarretxe al Parlament basc i de l'Estatut al Congrés.

Albiol ja recordava ahir que, si el recurs no prospera i el ple s'acaba celebrant i aprova la declaració, el govern estatal ja té previst presentar-hi un recurs d'inconstitucionalitat, que el TC està obligat a acceptar cautelarment.

Tramitació en ‘stand-by'

En tot cas, el recurs d'empara tampoc no es pot presentar fins que la mesa del Parlament accepti a tràmit el text, ara mateix aturat enmig d'una complexa teranyina. La mesa es reuneix demà, però abans de prendre cap decisió sobre el document ha d'escoltar la junta de portaveus, que encara no existeix perquè el PP no s'ha constituït com a grup. Els d'Albiol tenen fins divendres al matí per fer-ho, i fins llavors no s'iniciarien els tràmits per convocar el ple. Junts pel Sí pretén celebrar la sessió el 9 de novembre, just un any després de la consulta, però el temps els juga en contra. Si el PP esgota terminis i es constitueix divendres, s'ha d'obrir un període de dos dies hàbils per presentar esmenes contra la declaració i, per tant, seria impossible que el ple fos el 9-N. Però JxSí estudia dues alternatives: convocar la junta de portaveus aquesta setmana i convidar tots els diputats del PP –a falta de portaveu– a participar-hi o bé obrir el Parlament dissabte per convertir-lo en dia hàbil.

L'exministre Sebastián vol un referèndum

L'exministre d'Indústria socialista Miguel Sebastián advoca per pactar un referèndum vinculant sobre la independència, segons va explicar ahir a Europa Press. “Si no es fa, acabarà sortint malament, perquè impedir a la gent votar és molt difícil d'explicar, sobretot a la gent jove”, sostenia, tot i reconèixer que és una posició minoritària al partit. Sebastián admet “algun argument financer” a favor de la independència, però confia en un no, al qual seguiria una negociació per trobar un encaix a l'Estat.

El líder actual, Pedro Sánchez, va refusar tot just ahir a El Correo una suspensió de l'autonomia, perquè “res convé més a l'independentisme”. Tot i veure'l bé, el PSOE per ara no veu clar signar el “pacte per la unitat d'Espanya” que proposa C's i espera resposta del PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries