Política

El govern del PP intensifica el setge als sobiranistes

Margallo avisa que “una insurrecció, se sufoca” i Méndez de Vigo titlla els dirigents catalans de “fanàtics”

Rajoy continua reunint suports institucionals amb la vista posada en el 20-D

Mentre l'agenda de Mariano Rajoy per buscar suports al front per frenar la declaració del Parlament no s'atura, bona part dels seus ministres intensifiquen el setge públic i el plec de desqualificacions cap al sobiranisme. Des de José Manuel García-Margallo, que ahir tornava a situar-se en l'escenari del 1934 per assegurar que un “quan hom es troba amb una insurrecció, la sufoca”, passant pel ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, que titllava els sobiranistes de “fanàtics vocacionals” alhora que els acusava de usar els catalans com a “ostatges”, l'executiu del PP recupera bona part dels discursos i amenaces de la campanya del 27-S per intentar agafar embranzida de cara a les generals del desembre.

Tot i que des de La Moncloa s'havia suggerit que la qüestió catalana hauria de quedar fora de la batalla campal pel 20-D, davant la reculada dels populars en les enquestes Rajoy vol tornar-se a situar en el tauler de joc electoral amb una intensa roda de contactes tant amb els grups parlamentaris –ahir li va tocar el torn a Alberto Garzón, d'IU– com amb els nous presidents territorials sorgits del 24-M que des d'ahir tornen a desfilar per La Moncloa. En aquest sentit, el president espanyol es va procurar la complicitat de la madrilenya Cristina Cifuentes. També va treure la qüestió davant el valencià Ximo Puig i el càntabre Miguel Ángel Revilla, en el seu afany de liderar un front antisobiranista en el qual, a més del PP, de moment ja engloba el PSOE i Ciutadans. Això sí, prèviament, el candidat de IU –com ja ho va fer divendres Pablo Iglesias, de Podem– li va donar un cop de porta tot insistint que no pensava participar en aquest “teatre” mentre reiterava a Mariano Rajoy la necessitat que es pacti un referèndum per als catalans.

“Cop d'estat”

Mentrestant, des del seu gabinet ministerial, García-Margallo tornava a erigir-se ahir en el principal flagell de les forces independentistes tot argumentant que la declaració que es vol aprovar al Parlament és un “cop d'estat” i acusant Artur Mas de buscar “excuses” i “coartades” per tirar endavant el procés d'independència. El ministre va recordar que l'origen de la proclamació de la República del 1934 va ser la disconformitat amb una sentència del Tribunal de Garanties Constitucionals. Situant-se en l'escenari actual després de l'actuació del TC respecte a l'Estatut, explicava que s'eleva a “qüestió política” una decisió judicial que és normal en un estat democràtic. Méndez de Vigo, per la seva banda, va deixar clar que el president espanyol sap el que s'ha de fer en aquest cas i és per això que es declarava “tranquil en mans de Rajoy”.

LES FRASES

Quan hom es troba amb una insurrecció, la sufoca. S'ha d'impedir que desobeeixin la llei
José M. García-Margallo
ministre d'afers estrangers
Els catalans són ostatges d'estratègies nacionalistes amb interessos particulars
Íñigo Méndez de Vigo
ministre d'educació
No participarem en cap teatre. El principal problema és entre rics i pobres, i no entre Espanya i Catalunya
Alberto Garzón
candidat d'iu a les generals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Detenen els primers immigrants sense papers que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona

Eloi Badia: “Cal un gran acord amb el sector turístic”

girona

El PSC vol augmentar el parc d’habitatge públic a comarques gironines

girona

Veray (PP): “socialisme i separatisme són inestabilitat política”

banyoles
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona