Política

Iceta alerta dels “costos imprevisibles” i “insuportables” de la declaració independentista

El líder del PSC afirma que la resolució proposada per JxSí i CUP “situa les institucions fora de la llei”

Acusa les formacions sobiranistes de “desconnectar de l'Estat de dret, de la majoria ciutadana i de la legalitat democràtica”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha alertat, aquest dilluns que la declaració independentista de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP pot tenir “uns costos imprevisibles” i “insuportables” per a la societat catalana.

En el seu discurs durant el debat al ple del Parlament d'aquest matí, el líder socialista ha denunciat la “irresponsabilitat” que, al seu criteri, suposa aprovar i intentar aplicar la resolució presentada pels sobiranistes.

En aquest sentit, ha indicat que la declaració “situa les institucions catalanes fora de la llei” i ha afegit que la història ha “demostrat” que això “ens porta a una derrota segura”.

“És del tot temerari i tindrà conseqüències i costos imprevisibles. Han pensat en les costos i conseqüències de situar les institucions catalanes fora de la llei? No recaurà només sobre vostès, recaurà sobre la ciutadania també, i no tenen cap dret, perquè, a més se ser il·legal, no tenen cap mandat democràtic per fer-ho”, ha dit.

A més, ha avisat que “quan s'apliqui la llei” contra aquesta resolució i els que la vulguin impulsar, els independentistes “no podran trobar en nosaltres comprensió ni solidaritat”.

Iceta ha argumentat que les intencions dels sobiranistes amb aquesta declaració són del tot contràries a la llei vigent: “Diuen vostès que volen desconnectar d'Espanya. Però ens demanen que desconnectem de l'estat de dret; estan desconnectant de la majoria ciutadana, de la legalitat democràtica, i de la realitat”.

Segons ell, això podria arribar a tenir “conseqüències” imprevisibles que afectarien tots els catalans: “No saben on van i no tenen dret a arrossegar-nos a tots a una situació de costos insuportables”.

Ha “pregat” als independentistes que no tirin endavant la proposta aprovada i que “reflexionin sobre la responsabilitats que assumeixen donant suport una resolució que agreuja relació entre Catalunya i Espanya, que tanca les portes a la negociació amb l'actual govern actual i amb qualsevol altre posterior al 20-D, i que lluny d'unir els catalans els dividirà, posant en perill l'autogovern català”.

El primer secretari del PSC ha defensat que històricament “la pluralitat política ha estat positiva” i, en canvi, “la divisió ha afeblit Catalunya”.

Iceta ha recordat a JxSí i la CUP que el passat 27-S “es va perdre el plebiscit” independentista i que la seva “majoria és per a governar” i no per a “incomplir les lleis que els convingui”.

En declaracions als mitjans, el líder del PSC s'ha referit també a la possibilitat que les paraules del president espanyol, Mariano Rajoy, obrin la porta a la intervenció de l'autonomia catalana. Després de puntualitzar que l'article 155 de la Constitució permetria a l'Estat donar “instruccions a l'administració de la Generalitat”, ha vaticinat que la mesura només s'aplicaria “en el cas que es prenguin acords que vulnerin les eventuals decisions del TC”. “Crec que tothom estem corrent massa i posant el carro davant dels bous. Jo espero que no es produeixi aquest supòsit”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona