Política

França, en el punt de mira gihadista aquest any

Dos terroristes van atemptar el gener passat contra el setmanari satíric francès ‘Charlie Hebdo' i van causar dotze morts

L'agost passat es va frustrar un atac contra un tren d'alta velocitat

França viu un 2015 d'horror. Des de l'atac contra el setmanari satíric francès perpetrat a principi d'any , el país es troba sota el punt de mira gihadista. El 7 de gener passat, els germans Said i Cherif Kouachi van irrompre a la seu del setmanari satíric Charlie Hebdo , conegut per haver publicat caricatures de Mahoma, i van assassinar dotze persones. L'endemà, el 8 de gener, un policia municipal va morir i un altre agent va resultar ferit en un tiroteig a la perifèria de París, a la Porta de Chatillon. Aquest nou atemptat també va ser d'autoria gihadista, segons van confirmar posteriorment fonts del Ministeri de l'Interior francès. Minuts després d'aquest succés, es va registrar una explosió en un restaurant proper a una mesquita situada a la localitat de Villefranche--sud-Saone, a la regió del Roine-Alps, a l'est de França, sense que en aquest cas s'haguessin de lamentar víctimes mortals ni ferits.

Des d'aleshores, el govern francès va desplegar militars i policies per la capital francesa, però això no va dissuadir els gihadistes, que a l'estiu van tornar a actuar. El juny passat, un treballador va ser decapitat en un atemptat perpetrat en una fàbrica de productes químics d'Isère, França. Es tractava del gerent d'una empresa de transports i cap del presumpte autor de l'atac. Gairebé dos mesos més tard, a l'agost, un home va disparar i ferir tres persones en un tren que feia el trajecte entre Amsterdam i París. L'individu, que duia un fusell kalàixnikov, una pistola automàtica Lugger i un cúter va obrir foc en un tren d'alta velocitat Thalys, que anava d'Amsterdam cap a París, abans de poder ser neutralitzat per dos dels passatgers. Aquests dos viatgers eren militars nord-americans que estaven de permís, i que van sentir com l'atacant carregava el fusell automàtic dins d'un dels banys del tren. Ells dos, juntament amb un civil britànic, van ser els responsables d'evitar la massacre.

Amb tot, un dels dos militars dels EUA i un altre passatger van ser ferits, però en cap moment es va témer pe la seva vida. L'agressor va ser detingut a l'estació francesa d'Arràs, on es va aturar el tren, i posteriorment va ser identificat com a Aiub al-Kahzaani, un marroquí de 26 anys que estava fitxat pels serveis secrets francesos per vincles amb l'islamisme radical.

L'atacant estava fitxat, com també ho estaven els germans i l'atacant al supermercat.

Aquesta cadena d'atemptats que va viure París van traslladar-se també a Bèlgica, on les autoritats van avortar diversos atacs i les autoritats van arribar a desplegar l'exèrcit als carrers de Brussel·les davant l'amenaça gihadista.

Una amenaça que ahir va demostrar-se que continua més viva que mai amb una nova cadena d'atemptats a la capital francesa, que va causar desenes de morts i va sembrar el terror a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Barcelona
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona
Alemanya

Els ultres d'AfD veten les aparicions en públic del seu líder a les europees

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona
política

Asens descarta ara que els comuns fixin línies vermelles a Illa amb el Hard Rock

barcelona
Política

Suport de l’independentisme a Molina, en llibertat després de declarar per Tsunami

barcelona
guerra a gaza

Israel crida a consultes els ambaixadors a l’Estat espanyol, Noruega i Irlanda

barcelona
Política

Melero assumeix “l’error” per l’arxivament del cas d’Artur Mas sobre el 9-N al TEDH

barcelona