Política

Merkel demana no barrejar els atemptats amb els refugiats

Merkel parla de respostes conjuntes contra un terrorisme internacional cada cop més ferotge

Berlín investiga la pista d'un detingut que viatjava per Baviera com a transport d'armes

La cancellera alemanya, Angela Merkel, més propera que mai al president François Hollande, va mostrar-se, ahir, unida al president francès no només enmig de la commoció general deixada pels atemptats, sinó també pels efectes col·laterals que, a la curta o a la llarga, poden tenir en el panorama polític respectiu. És a dir, en la disparada de les forces ultradretanes o el populisme més o menys discret. A l'Estat francès, representades pel Front Nacional. A Alemanya, per les pressions creixents que pateix la cancellera procedents de les ales més dretanes de les seves mateixes files conservadores.

“Alemanya plora amb França”, va dir la cancellera, en una declaració solemne, a les nou del matí. Cal respondre-hi de manera conjunta, perquè així ho reclama la lluita contra el terrorisme internacional, va afegir.

Al missatge en to institucional i solemne de la cancellera en va seguir un altre que reflectia encara més aquesta altra por, també molt immediata, a una embranzida del populisme intern alemany. “No barregem el debat sobre els refugiats amb els atemptats”, va dir el seu ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, precisament un dels membre del seu govern que, els dies passats, havia posat les coses difícils a Merkel, amb iniciatives no consensuades per a endurir la llei d'asil.

De cop, De Maizière percebia el perill que, a més d'enfortir els dispositius de seguretat contra el terrorisme internacional, hagi d'afrontar conseqüències per part del polvorí ultradretà. Els atacs contra refugiats són a l'ordre del dia des que va arrencar l'any i han anat augmentant amb la crisi migratòria. Però, de moment, s'han concentrat en incendis contra habitatges d'asilats, a més d'agressions físiques que preocupen, sobretot, per l'alta freqüència. D'aquesta situació es podria passar, ara, a una escalada, barrejada amb el rebuig o la por generalitzada a la presència d'estrangers als poblets on, sovint, se'ls busca un lloc on quedar-se. Si la crispació política i social era ja difícilment sostenible, amb les estimacions del milió de refugiats que rebrà Alemanya aquest any, ara les coses poden empitjorar si se'ls aplica el factor de la sospita generalitzada.

En aquest context, va saltar, al damunt, la notícia d'un possible sospitós, detingut fa més d'una setmana en un control a Baviera, amb el cotxe carregat d'armes automàtiques, explosius i granades de mà. L'home, de 51 anys i procedent de Montenegro, va ser interceptat per la policia i continua en presó preventiva. Al navegador del seu cotxe hi havia una adreça a París com a punt de destí, segons va informar De Maizière.

No és clar que sigui una adreça relacionada amb els atemptats de Paris, hi va afegir el ministre. Des de la policia bavaresa es va arribar a dir, a primera hora, que tot plegat eren pures especulacions. Però, immediatament, el líder de Baviera Horst Seehofer va aprofitar per sortir amb la seva reivindicació més comuna en aquestes setmanes: cal implantar controls a les fronteres. Per Seehofer, aquest enfortiment ha de produir-se encara que no es confirmi un vincle entre el sospitós i la trama parisenca. El sol fet dels atemptats en un altre país de la Unió Europea és un toc d'alerta sobre la situació actual i el descontrol absolut que, al seu parer, envolta la llibertat de moviments en territori comunitari.

LA FRASE

Alemanya és a l'objectiu del terrorisme islàmic
Thomas de Maizière
Ministre de l'INterior alemany

Steinmeier i la por a l'estadi

El ministre d'Afers Estrangers alemany, Franz-Walter Steinmeier, era divendres a l'estadi de Saint Denis on es jugava l'amistós entre Alemanya i França. “Hem d'agrair a les autoritats franceses que no esclatés el pànic”, va explicar, ahir, a la televisió pública ARD, de retorn de París i després d'haver-se quedat tota la segona part del partit clavat a l'estadi, d'acord amb les instruccions, més pendent de les informacions que rebia al telèfon mòbil que del que passava a la gespa, on, de tota manera, Alemanya perdia (2-0). Al president François Hollande el van evacuar en activar-se les alarmes, per raons de seguretat; al representant del govern de la selecció convidada li van dir que es quedés. “Es tractava d'impedir reaccions de pànic. Havíem d'actuar amb tranquil·litat”, va explicar, aparentment d'acord amb la decisió de deixar-lo allà.

L'estadi de Saint Denis hauria pogut ser l'escenari de la pitjor matança, si hi hagués aconseguit entrar un dels terroristes, a qui es va interceptar a la porta. “Vam sentir les explosions, és clar. Però dins d'un estadi, amb tants sorolls i clams, no eren identificables com a tals”, va concloure Steinmeier, fanàtic del futbol que no oblidarà el partit de divendres. I no precisament pel resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA