Política

L'ANC exigeix a JxSí i la CUP que tanquin un acord “sense exclusions” abans del 27 de novembre

L'Assemblea defensa que el pacte es faci “sense exclusions” i amb tots els actius

Sànchez reclama passar de la “convicció” a la “responsabilitat” i nega que s'estigui pressionant només una part

L'ANC ha aprovat un document on exigeix a JxSí i la CUP que arribin a un acord de governabilitat abans del 27 de novembre “que se sustenti en totes les sensibilitats de l'independentisme i tots els actius existents per liderar, governar” i portar els catalans a la “república catalana”. “Sense exclusions, amb el convenciment que en aquest procés de transició nacional no hi sobra ningú sinó que cal sumar-hi noves adhesions”, afegeix el document llegit pel president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, que ha remarcat que fins ara hi ha hagut “convicció” per part dels actors, però ara cal demostrar “responsabilitat”. També ha negat que l'ANC estigui pressionant només una part, en aquest cas la CUP.

El secretariat de l'ANC va aprovar dissabte un declaració sota el títol ‘Fem la república catalana' on emplacen JxSí i la CUP a arribar a un acord de governabilitat i fixen una data límit, el proper 27 de novembre, dos mesos després de les eleccions. Sànchez ha precisat que el que reclamen és que es tanquin les bases d'un pacte que garanteixi un “govern fort i cohesionat”, i ha deixat la investidura per a quan sigui possible.

En concret, reclamen als 72 diputats independentistes “la responsabilitat, el coratge, la fermesa i la capacitat d'entesa i diàleg per trobar, el més aviat possible, el millor acord per a la creació d'un govern fort i cohesionat”. Consideren “imprescindible” un acord abans del 27 de novembre “que faciliti la investidura i la legislatura, que doni resposta al mandat democràtic i a les aspiracions de la ciutadania expressades el 27 de setembre, perquè la situació social i política dels ciutadans ho requereix amb urgència”.

Així mateix, veuen com a “únic escenari factible un acord de govern que se sustenti en totes les sensibilitats de l'independentisme i tots els actius existents per liderar, governar i portar” el país cap a la “república catalana”. “Sense exclusions, amb el convenciment que en aquest procés de transició nacional no hi sobra ningú, sinó que cal sumar-hi noves adhesions”, afegeix l'ANC, que demana “compromís, coherència i responsabilitat”. Compromís amb la ciutadania que va “respondre a les urnes”, coherència “per evitar que la declaració del Parlament pugui acabar essent simplement un miratge” i responsabilitat “per assumir que tots són directament responsables de l'èxit del procés que, a partir del 27-S, necessita un govern fort, unitat en l'acció parlamentària i un gran sentit d'estat per assolir l'objectiu comú”.

Finalment, l'Assemblea també anuncia que treballarà per consolidar i ampliar la base social i mantenir la cohesió “que vol destruir l'Estat”, i demana a les institucions la concreció de les mesures “que millorin el benestar social i els drets laborals en el procés constituent d'una república catalana lliure, democràtica i socialment justa”.

Un cop llegit el text juntament amb la vicepresidenta de l'ANC, Rosa Alentorn, Jordi Sànchez ha apuntat que si CDC, ERC i la CUP han actuat fins ara amb “convicció” i han defensat els seus compromisos de manera legítima, “aquesta convicció sense més no permetrà desbloquejar un acord”, i per això reclamen que afegeixin també “la responsabilitat que el moment requereix”.

Sànchez ha volgut insistir que “en cap moment s'ha pogut despendre” de cap declaració de l'ANC que la mobilització de diumenge passada, que s'ha ajornat fins al proper, servís per pressionar la CUP. “Qui ho va interpretar així ho va malinterpretar, que també quedi molt clar”, ha dit. El president de l'Assemblea ha assegurat que la “pressió es fa des de la màxima complicitat i va als 72 diputats”, igual que l'any passat es va mobilitzar per pressionar tant als que “no veien clara la unitat al voltant del 9-N com als que no veien clar posar les urnes”. “Nosaltres ni ‘pressingCUP' ni ‘pressingMas'. Ens adrecem als 72”, ha reiterat, tot assegurant que aquest no és ni tan sols un debat només entre la CUP i CDC.

Ha apuntat que l'ANC no contempla un escenari d'eleccions anticipades, perquè cap dels actors el vol, i ha apostat per fer un acord bé i ràpid, perquè com més trigui, “el risc d'erosió dels 72 diputats independentistes serà més gran”. En aquest sentit, ha assegurat que l'Assemblea no està “decebuda” però sí que hi ha molta gent “desorientada” que voldria que el pacte ja s'hagués produït.

La mobilització de diumenge consistirà en la lectura de la declaració d'inici del procés i una intervenció més política on es visualitzi, ha dit, “que la gent espera molt dels 72 diputats independentistes, i que són els 72 diputats qui han de resoldre aquesta situació”. “La pressió es reparteix exactament a tres bandes: la CUP, ERC i CDC”, ha reblat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona