Política

París tem atacs imminents

El primer ministre francès, Manuel Valls, assegura que es podrien produir nous atemptats en els pròxims dies

La justícia belga identifica el gihadista que va planificar la massacre a la capital francesa

“La vida s'ha de reprendre, perquè conviurem durant molt de temps amb aquest nivell d'amenaça.” Amb to dur i seriós, el primer ministre francès, Manuel Valls, va llançar ahir un crit d'alerta de present i de futur, i va reconèixer la possibilitat que es produeixin nous atemptats “aquests pròxims dies o aquestes pròximes setmanes” que colpegin França una altra vegada.

Entrevistat a l'emissora RTL, Manuel Valls va recordar que fa mesos que França està “en guerra contra el terrorisme”, i no va descartar cap mesura de resposta. En aquest sentit, va defensar el tancament de les mesquites i les associacions que “ataquen els valors de la República”, i es va mostrar disposat a estudiar les polèmiques idees del líder de l'oposició, Nicolas Sarkozy, que va proposar diumenge la imposició de braçalets electrònics, així com d'arrestos domiciliaris, als fitxats per radicalització religiosa.

El govern francès va continuar ahir amb la massiva mobilització d'efectius per prevenir nous atemptats i seguir la pista no només als terroristes fugitius de la matança de divendres a París, sinó també a possibles còmplices en la preparació dels atacs. L'estat d'emergència, decretat pel president François Hollande la matinada dels atemptats, permet que la policia faci escorcolls i detencions sense ordre judicial prèvia. La situació, qualificada d'excepcional pel ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, va permetre durant el dia d'ahir que les forces de l'ordre fessin més de 170 escorcolls en 19 departaments francesos. El balanç de detinguts superava les 20 persones, i també va suposar l'incautament de fusells kalàixnikov i d'un llançacoets.

Identificats

Mentrestant, els investigadors ja han identificat cinc dels gihadistes kamikazes. Un dels identificats ahir és Samy Aminour, nascut a la banlieue de París fa 28 anys i que es va immolar a la sala de concerts Bataclan juntament amb dos atacants més. Va ser imputat l'any 2012 per terrorisme, després que la justícia descobrís que pretenia viatjar al Iemen, país on es va entrenar un dels gihadistes que van protagonitzar la matança de Charlie Hebdo al mes de gener. Tenia una ordre de crida i cerca internacional des de fa dos anys, quan la policia francesa en va perdre la pista. Segons un familiar seu, detingut ahir, Aminour va ser a Síria fa dos anys.

També ahir es va identificar Ahmad al-Mohammad, de 25 anys, com el kamikaze de l'atac a l'Estadi de França que va ser trobat al costat d'un passaport sirià. Si bé l'autenticitat del document encara està per verificar, les empremtes d'Al-Mohammad concorden amb les d'un individu que va passar un control a Grècia l'octubre passat, fet que confirma que va entrar al continent fent-se passar per refugiat.

Epicentre belga

D'altra banda, la policia de Bèlgica va protagonitzar durant el matí una espectacular operació a Brussel·les per intentar capturar Abdeslam Salah. Es tracta del presumpte vuitè autor dels atacs de divendres passat a París, que es creu que s'ha fugat i sobre el qual pesa una ordre de detenció internacional. Després d'hores d'escorcolls al barri de Molenbeek, amb molta població d'origen àrab, la fiscalia federal va informar que no s'havia trobat el sospitós. El seu germà, que havia estat detingut el dia abans, va declarar que no l'havia vist i que no sabia on era, i va quedar en llibertat sense càrrecs a mitja tarda. Quatre arrestats més de diumenge també van ser posats en llibertat, mentre que dos més van ser imputats per la justícia belga per “participació en activitats d'un grup terrorista”.

Més enllà de les detencions d'ahir, els serveis d'intel·ligència belgues van confirmar la identitat de l'autor intel·lectual de la massacre a la capital francesa. Es tracta d'un ciutadà belga, Abdelhamid Abaaoud, d'origen marroquí i de 28 anys. Les autoritats el van intentar detenir al gener després de desmantellar una cèl·lula gihadista a la localitat belga de Verviers que Abaadoud dirigia. Tot i això, es va aconseguir escapar i va fugir fins a Síria, després de passar per Grècia, on la policia li va perdre definitivament la pista. La sospita de les autoritats és que Abaadoud va planificar, supervisar i finançar la massacre de París, a més de comunicar-se amb els kamikazes durant els atacs i donar-los suport logístic. Com dos dels kamikazes francesos morts divendres, Abaadoud vivia al barri de Molenbeek, el mateix que la policia va escorcollar a consciència durant tot el matí.

LA XIFRA

170
escorcolls
van fer ahir les forces de l'ordre en dinou departaments francesos i es van efectuar vint detencions.

Atacs contra posicions islamistes

Avions francesos i nord-americans de la coalició internacional antigihadista han protagonitzat diversos raids aeris a Síria contra presumptes infraestructures d'Estat Islàmic al seu feu de Raqqa i contra un centenar de camions cisterna emprats per al tràfic de petroli –el contraban de cru aporta al grup 1,5 milions de dòlars al dia, segons el Financial Times–. El ministre francès de Defensa va anunciar que deu caces bombarders havien llançat 20 bombes diumenge a la nit al nord de Síria i havien destruït un punt de comandament i un camp d'entrenament. La reacció en calent ha aixecat diverses veus de crítica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia