Política

Qui és Abdelhamid Abaaoud, el suposat cervell dels atemptats de París?

Té 28 anys i va créixer al barri belga de Molenbeek

El 2013 va marxar cap a Síria, on es va entrar a formar part d'una brigada d'Estat Islàmic amb joves procedents d'Europa

Abdelhamid Abaaoud, presumpte cervells dels atemptats de París de divendres passat és un gihadista originari de Brussel·les de 28 anys sospitós d' haver organitzat des de Síria diverses accions terroristes a Europa com a responsable de l'autoproclamat Estat Islàmic i particularment sanguinari.

L'operació en curs contra un grup de terroristes atrinxerat en un apartament de Saint-Denis, al nord de París, té com a objectiu Abaaoud, conegut també com a Abu Omar Sousi, tot i que no s'ha confirmat si es troba a l'apartament on s'han atrinxerat diversos presumptes gihadistes.

Abaaoud és amic de la infància dels germans Abdeslam, i molt en particular de Salah, l'home més buscat d'Europa des de diumenge, quan va ser identificat com l'organitzador dels atemptats a la capital francesa i membre d'un dels comandos.

Tots ells van créixer al barri de Molenbeek , a Brussel·les, on el pare d'Abaaoud tenia una botiga de roba en el carrer més comercial.

Amb Salah, va estar implicat en un atracament el 2010 i amb el germà d'aquest, Brahim, un dels gihadistes que es va immolar amb una armilla plena d'explosius divendres passat- en altres delictes de delinqüència comuna, també a la capital belga el 2010 i el 2011.

El 2013 va marxar cap a Síria i es va emportar el seu germà de 13 anys -que va ser presentat com el gihadista més jove- per integrar-se en una brigada d'Estat Islàmic amb joves procedents d'Europa, i aviat se li va encarregar el reclutament d'altres combatents francòfons.

Precisament, el juliol passat la justícia belga el va condemnar per rebel·lia a 20 anys re presó en un procés de reclutament de joves belgues que integraven l'organització a Síria.

El març del 2014 la seva cara es va fer coneguda en divulgar-se vídeos en què conduïa una camioneta que arrossegava diversos cadàvers mentre feia bromes amb els seus companys, en una zona de Síria controlada per l'organització gihadista.

El 15 de gener de 2015, pocs dies després dels atemptats de Charlie Hebdo i contra objectius jueus, la policia belga va desmantellar a la ciutat de Verviers una xarxa de terroristes -dos van morir en l'operació- que preparaven accions contra comissaries.

També es considera que va poder estar darrere d'altres atacs d'Estat Islàmic a Europa, i en particular a França: el del terrorista del tren Thalys Amsterdam-París a l'agost, preparat pel marroquí Ayoub al-Khazzani i el que va ser avortat contra una església a Villejuif, als afores de la capital francesa, en ser arrestada la persona que l'havia de portar a terme, Sid Ahmed Glam.

També se sospita que va tenir contactes telefònics el gener del 2014 amb Mehdi Nemmouche, l'atacant del Museu Jueu de Brussel·les el 24 de maig d'aquest 2015, on van morir quatre persones.

Abaaoud, a qui se situava a Síria, havia escalat posicions dins de l'organització de l'autoproclamat Estat Islàmic, i fonts dels serveis secrets europeus el considera un membre important dels seus serveis d'espionatge i responsable de la preparació d'atacs a l'estranger.

Segons The Wall Street Journal, està essent “monitoritzat” per països occidentals que plantejaven matar-lo en un atac aeri però li van perdre la pista fa unes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA