Política

Sí que es Pot obre contactes per evitar eleccions al març

La confluència, que parlarà amb la CUP i el PSC, facilitaria la investidura si Junts pel Sí proposa un candidat que renunciï a la declaració de ruptura

Proposa un seguit de mesures socials urgents

Catalunya Sí que es Pot es posarà “a l'ofensiva” per mirar de descongelar la “hibernació” del Parlament i, de retruc, evitar la convocatòria d'eleccions al març, que, segons el grup “només allargarien la inestabilitat” actual. La confluència d'esquerres ha mantingut contactes en els últims dies tant amb Junts pel Sí com amb la CUP per mirar de “desbloquejar” la situació de “col·lapse institucional” que es viu arran de la seva manca d'acord sobre la investidura d'un president de la Generalitat, amb la idea, sobretot, de desencallar una pila de mesures socials que considera urgents. Per això va fer públiques ahir les seves propostes parlamentàries i les condicions amb què facilitaria la formació de govern.

El grup que lidera Lluís Rabell buscarà la manera de “no posar pals a les rodes” a la investidura de nou president –és a dir, es va obrir almenys a una abstenció– si Junts pel Sí proposa un candidat que no sigui Artur Mas, però tampoc cap altre de CDC, i a més estigui disposat a fer un pas enrere tot renunciant a la declaració de ruptura que va fer el Parlament el 9 de novembre per mirar de recompondre una unitat més àmplia al voltant del dret a decidir. Dues condicions, en tot cas, que semblen de difícil acceptació per part dels independentistes, ja que van fins i tot més enllà de les que Junts pel Sí rebutja a la CUP, que tampoc compartiria la segona.

Tot plegat ho va exposar el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, que no vol resignar-se a la “paràlisi” actual. “Han passat set setmanes des de les eleccions i Catalunya continua immersa en un clima d'inestabilitat”, lamentava. Per mirar de desembussar-ho, la formació iniciarà avui un seguit de contactes oficials amb la CUP, que demà s'estendran al PSC, a qui posarà diverses propostes de contingut social sobre la taula per mirar de fer un front comú.

Mesures urgents

Coscubiela trobaria “injustificable” que no es convoqui un ple extraordinari abans que s'acabi el període sessions, és a dir, abans de les vacances de Nadal, hi hagi o no govern nou, per encarar un debat “urgent i vital” sobre polítiques d'emergència social i aprovar mesures de rescat ciutadà. Per fer-ho, de fet, confia que en els dies vinents podran presentar una proposta conjuntament amb altres grups.

A més, la formació demanarà a la propera mesa i junta de portaveus que es desbloquegi la tramitació de la iniciativa legislativa popular sobre la renda garantida de ciutadania, la qual recordava que està en la fase final i només requereix “dos tràmits que es poden fer molt ràpid”. Coscubiela demana que si convé s'habilitin “procediments extraordinaris”, de la mateixa manera que es van trobar per poder debatre la resolució independentista, perquè pugui entrar en vigor l'1 de gener.

A banda, Catalunya Sí que es Pot presentarà un seguit de proposicions de llei i propostes de resolució per afrontar l'emergència social, però també a favor del dret a decidir i preguntes per “exercir la funció parlamentària del govern en funcions”, per exemple sobre la falta de beques menjador o la manca de debat al voltant del tractat de lliure comerç entre els EUA i la UE. Igualment, vol promoure una reforma al Congrés de la llei de finançament de partits que eviti més casos de corrupció, posant fi a “l'escàndol” que una fundació pugui finançar el seu partit.

LA FRASE

Buscarem la manera de no posar pals a les rodes per posar fi al bloqueig
Joan Coscubiela
portaveu al parlament de catalunya sí que es pot

Teixidó, contrari al full de ruta, plega de CDC

Antoni Fernàndez Teixidó ha renunciat als seus càrrecs a CDC per discrepàncies amb el full de ruta actual. Teixidó ha deixat de formar part del comitè executiu i el consell nacional, entre altres òrgans.

La Cecot apressa a formar el nou govern

El president de la Cecot, Antoni Abad, que ahir es va reunir amb la presidenta del Parlament, va alertar que el bloqueig de la investidura afecta la competitivitat i va apressar a formar govern.

Abad,

ahir, en sortir de la reunió amb Forcadell

Fernàndez Teixidó,

durant un ple a l'abril


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona