Política

Moren dos gihadistes en una operació lligada als atemptats

La policia deté vuit persones en una batuda a la ‘banlieue' al nord de París

El fiscal assegura que es disposaven a perpetrar un atac

El desplegament buscava arrestar el cervell de la massacre, que no va ser capturat

“Tot fa pensar que anaven a cometre un altre atemptat.” Amb aquestes paraules es va referir ahir el fiscal de la República, François Molins, al comando que la policia francesa va desarticular al matí a Saint-Denis, a la banlieue nord de París, en una operació que va qualificar “d'extrema dificultat”.

Dos gihadistes van morir, dos més van quedar ferits, i les autoritats van practicar vuit detencions, dues de les quals de considerats còmplices directes en la preparació dels atemptats. Un dels radicals morts és una dona que es va immolar fent esclatar una armilla amb explosius, tal com van fer alguns dels assaltants a la sala de concerts Bataclan i a la rodalia de l'Stade de France, també a Saint-Denis. L'altre va morir durant el tiroteig amb les forces de l'ordre a l'interior de l'apartament on es va desenvolupar l'assalt policial. Tot i això, l'objectiu principal de l'operació principal era capturar el presumpte cervell de la matança de divendres passat a la capital francesa. Abdelsam Salah, el fugitiu que va ser clau en l'organització logística dels atacs, tampoc era entre els arrestats.

Alguns dels detinguts ahir haurien donat allotjament i informació als gihadistes perquè poguessin planificar la massacre, tot i que Molins va reconèixer que encara desconeixen la identitat de dos d'ells. Durant l'operació, es van desplaçar a Saint-Denis 110 membres de les forces de l'ordre, entre militars, policies i gendarmes, i durant tot el matí es van tancar estacions de metro de la zona, línies d'autobús i escoles. La policia va recomanar no acostar-se a l'àrea afectada, i als veïns, que es quedessin a les seves cases.

Segons el fiscal, l'objectiu principal del desplegament era capturar Abdelhamid Abaaoud, considerat pels investigadors el cervell que hi havia darrere dels atemptats, i se'l relaciona amb altres atacs gihadistes a França.

Belga d'origen, del barri de Molenbeek de Brussel·les, fins feia pocs dies es creia que era a Síria. Però testimonis i informacions recopilats en les darreres hores van portar les autoritats a creure que Abaaoud era en un apartament a Saint-Denis. D'acord amb les explicacions del fiscal, tres dels detinguts eren a l'apartament en qüestió quan la policia va començar la batuda, mentre que dues persones més van ser arrestades posteriorment mentre intentaven fugir d'entre les runes provocades per l'explosió. Els altres dos detinguts són un home que va allotjar els sospitosos i una dona.

Mentrestant, continuen les batudes extrajudicials a tot França. Per tercera matinada consecutiva, la de dimecres, les autoritats van superar el centenar d'operacions sobre el terreny, i ja són 414 batudes dutes a terme des de dilluns.

LES XIFRES

5.000
trets
va disparar la policia en l'assalt d'ahir a Saint-Denis, a la ‘banlieue' nord de la capital francesa.
110
agents,
entre forces de la policia i militars, van ser desplaçats a la zona per controlar la situació.

La pista del telèfon mòbil

Des de divendres, la policia creia que els set terroristes morts durant la massacre havien tingut còmplices que els havien ajudat, ja fos sent autors materials dels atemptats o col·laborant en la preparació i en la fugida. La troballa d'un cotxe abandonat a Montreuil, a la rodalia est de París, que havia servit per perpetrar els atacs va confirmar la pista policial. I segons explicava ahir el portal d'investigació Mediapart, la troballa d'un mòbil utilitzat pels terroristes, llançat en una paperera propera de la sala Bataclan, va acabar de consolidar la teoria dels còmplices. Segons el web francès, al telèfon hi havia un missatge que deia, en francès: “Hem començat, som-hi.” L'anàlisi de l'aparell va permetre a la policia arribar a l'hotel d'Alfortville, als afores de París pel sud-est, que va servir de base d'operacions als gihadistes. La policia va confirmar dimarts que Abdeslam Salah, el presumpte terrorista fugitiu i sota recerca internacional, de qui l'Estat francès va difondre una fotografia diumenge, havia llogat al seu nom l'habitació. Salah també va llogar a Bèlgica el Volkswagen Polo negre utilitzat pels atacants del Bataclan, els mateixos que haurien llençat a la paperera el telèfon mòbil recuperat per la policia, instants abans de passar a l'acció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona