Política

Comando decapitat

La fiscalia francesa confirma que el presumpte cervell dels atemptats de París era un dels gihadistes abatuts a Saint-Denis

Preparaven un altre atac

Abdelhamid Abaaoud, considerat un dels cervells dels atemptats d'avui fa una setmana a París, va morir en l'operació policial de Saint-Denis, a la rodalia nord de la capital francesa. El fiscal de la República, François Molins, va confirmar que Abaaoud, de nacionalitat belga, havia estat identificat formalment com l'individu sense vida que les forces de seguretat franceses havien trobat a l'edifici que va centrar l'operació de dimecres, on van morir dos gihadistes més.

“Abaaoud ha estat formalment identificat després de comparar-ne les restes papil·lars. Es tracta del cos descobert a l'immoble, crivellat d'impactes”, precisava un comunitat de la fiscalia, que també va confirmar que una dona jove, Hasna Aitboulahcen, cosina d'Abaaoud, s'havia immolat fent explotar un cinturó d'explosius durant l'operació. Es desconeix la identitat de l'altre gihadista mort.

Tots dos, juntament amb Abaaoud, formaven un comando que disposava de tot un “arsenal de guerra” i estava preparat per colpejar el país amb un altre atemptat, segons va informar dimecres Molins. Aquest fet va provocar que l'operació policial a Saint-Denis fos d'una complicació i d'una violència extremes.

A quarts de cinc de la matinada de dimecres, un dispositiu de 110 agents, al qual es van afegir posteriorment forces de l'exèrcit, va envair Saint-Denis. La policia havia recopilat informació sòlida sobre la presència del sospitós al número 8 del carrer de Corbillon d'aquesta localitat, després que una font denunciés dilluns a la policia que Abaaoud s'amagava a Saint-Denis.

També va ser clau el telèfon trobat en una paperera a prop de la sala Bataclan, on van morir 89 persones, i llançat per un dels assaltants. La policia va poder rastrejar-ne les últimes trucades: una conduïa a Saint-Denis i a la cosina d'Abaaoud, que tenia el telèfon intervingut pels serveis d'espionatge francesos perquè era sospitosa de radicalització.

L'operació policial va acabar al migdia, amb la incògnita de si s'havia aconseguit abatre Abaaoud, si s'havia escapat o si no havia ni arribat a formar part de l'intens tiroteig. Però la possibilitat que no hi fos, si la pista era fiable per organitzar un desplegament de tanta envergadura, semblava no concordar, com es va confirmar amb la informació d'ahir de la fiscalia sobre la seva mort.

Ideòleg del terror

Abaaoud va ser un dels primers combatents estrangers que van seguir la crida d'Estat Islàmic per enrolar-se a combatre a Síria. S'hi havia instal·lat l'any 2013; hi havia viscut de manera discontínua i s'havia desplaçat diverses vegades cap a Europa, sense ser detingut. El gener passat, una setmana després dels atemptats a la redacció del setmanari satíric Charlie Hebdo, també a París, es va veure involucrat en una operació policial a la localitat belga de Verviers. En aquella ocasió van ser abatuts dos gihadistes.

Estava considerat un dels alts comandaments d'Estat Islàmic, a més de l'ideòleg d'almenys quatre dels sis atemptats frustrats en territori francès en els últims mesos.

Entre aquests, el desarticulat a l'abril a Villejuif, una població del sud de París, i l'assalt de l'agost a un tren Thalys entre Amsterdam i Brussel·les, avortat per la intervenció de dos militars nord-americans de vacances que es trobaven per casualitat al tren.

Segons va precisar el ministre Cazeneuve ahir, el modus operandi coincideix en tots els projectes d'atemptats amb què es relaciona Abaaoud: programats des de l'estranger i dissenyats per ser executats per europeus entrenats prèviament en l'ús d'armes de foc.

A banda d'aquests atacs frustrats, la policia també sospita que el jove, d'origen marroquí, va tenir contacte telefònic el gener de l'any passat amb Mehdi Nemmouche, el gihadista que va perpetrar l'atac contra el Museu Jueu de Brussel·les del 24 de maig del 2014, en què van morir quatre persones.

LES FRASES

[Abaaoud] sembla haver estat implicat en quatre dels sis atemptats desactivats a França des de la primavera
[El gihadista] va tenir un rol determinant en els atacs de la setmana passada a París
Bernard Cazeneuve
Ministre de l'Interior francès

Retrets a Europa i a Bèlgica

“No hem rebut cap informació de països europeus en relació amb els llocs per on havia transitat Abaaoud abans d'arribar a França”, es va queixar ahir el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve. “Només el 16 de novembre, un servei d'espionatge de fora d'Europa ens va indicar que se l'havia detectat a Grècia”, hi va afegir. No és la primera reclamació que arriba des de París per una coordinació comunitària més estreta. Encara més després que la falta de comunicació belga permetés a Abdeslam Salah, un dels presumptes atacants, superar un control transfronterer de la gendarmeria francesa l'endemà dels atacs. França vol posar en marxa un registre de passatgers intercomunitari i que es reforcin els controls a les fronteres exteriors de la UE per evitar el tràfic d'armes. Dilluns François Hollande va advertir que, si això no prospera, l'única solució serà tornar a “alçar murs”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona