Política

Montoro avisa el govern que si obre la via judicial s'alentiran els pagaments

El ministre reclama “menys victimisme i més pagar factures”

Rajoy alerta que la situació empitjora “i ens fa mal a tots”

C's titlla Mas de “victimista”

Anar als tribunals endarrerirà el pagament del fons de liquiditat autonòmica (FLA). Aquest és el missatge que ahir va enviar el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, davant la decisió d'Artur Mas de combatre les exigències imposades per l'executiu espanyol perquè Catalunya pugui rebre els diners del fons estatal. El dirigent del PP concloïa, doncs, que el que està posant “traves” perquè els proveïdors puguin cobrar no és el govern de Mariano Rajoy sinó el de Mas.

El que ha de fer el president català és “baixar el to” de les declaracions i fer “menys victimisme i dedicar-se a pagar factures”, advertia el responsable de les finances estatals, el qual assegurava que no té res a discutir ni a negociar amb el conseller Andreu Mas-Colell, perquè les condicions imposades són inamovibles i el govern no té cap més opció que complir-les. En rèplica també a Mas, subratllava que “no són cap agressió” sinó una mostra “de transparència, objectivitat i legalitat”.

Simultàniament, Rajoy advertia en un míting a Sevilla que el seu govern continuarà sent “solidari” perquè es puguin pagar les factures als proveïdors però que en cap cas es permetrà que s'usin els diners “per a despeses contràries a la llei”, esgrimia enmig d'una gran ovació. El president espanyol va aprofitar per insistir que si prospera el procés usarà tots els mecanismes al seu abast –en al·lusió a l'article 155 de la Constitució–, si bé afegia que preferiria no haver-ho de fer. I va concloure que a dia d'avui les “passes en la mala direcció” que diu que es fan des de Catalunya han empitjorat força la situació “i això ens fa mal a tots”.

També sobre la decisió de Rajoy de collar Catalunya a través del FLA es va referir ahir el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, tot suggerint que és una mesura electoralista que si hagués estat més lluny del 20-D no s'hauria aplicat. En un esmorzar col·loqui a Madrid, Duran va subratllar que espera obtenir escó perquè creu que Unió ocupa un espai del catalanisme polític que ha quedat orfe, però admet que si no el treu, deixarà la política.

Des del Parlament, les forces unionistes van reaccionar en bloc. La líder de Ciutadans (C's) i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, va acusar Mas de “victimista” i d'estar incapacitat per negociar “amb ningú”. En aquest sentit, va considerar que les noves condicions del FLA “no són un atac” i que, ben al contrari, l'actitud de Mas “posa en perill” l'autogovern català, així com la capacitat de negociació amb el govern espanyol per aconseguir unes condicions de vida “millors” per als catalans. Tampoc va abaixar el to de la contundència el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol: “L'única possibilitat que el govern sigui intervingut via l'article 155 depèn exclusivament que Mas continua amb la seva actitud irresponsable”, va etzibar.

El PSC, de la seva banda, va carregar contra l'executiu català i l'espanyol pels seus “enfrontaments”. “Queda clar que els catalans són ostatges de l'hostilitat dels dos governs”, va afirmar la portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados. El candidat d'En Comú Podem per Barcelona, Xavier Domènech, va retreure a Montoro que usi el FLA per “fer política” i va trobar intolerable “jugar amb els recursos que van a la població catalana”.

LES FRASES

Espanya continuarà sent solidària, però no per pagar les despeses contràries a la llei i la norma
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Mas fa política des del victimisme, és la seva especialitat, i Rajoy la fa pagant les factures
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona