Política

Divisió davant les mesures d'alerta màxima a Bèlgica

Prop de 500 agents de policia vigilaran les escoles i el metro de Brussel·les, que tenen previst reobrir avui

La policia busca ara Mohamed Abrini, còmplice del gihadista fugitiu Salah Abdeslam

Bèlgica intenta recuperar la normalitat, després de quatre dies atrinxerada, i el primer símptoma és que flamencs i valons ja tornen a esbatussar-se. La unitat política davant l'amenaça terrorista va saltar ahir pels aires: els nacionalistes flamencs de l'N-VA (que governen i, de fet, són la primera força del plat pays) van acusar ahir els socialistes francòfons d'haver convertit el suburbi de Molenbeek en un viver gihadista. “Vint-i-cinc anys de laxisme i islamosocialisme” i de “tolerància extrema” amb els musulmans han fet de Brussel·les “la rereguarda de la barbàrie islamista”, es va queixar el senador Karl Vanlouwe, en un article al diari Le Soir.

Molts belgues comencen a perdre la paciència amb la paràlisi i el setge militar (gairebé, amb tanquetes i soldats patrullant arreu i sirenes amunt i avall dia i nit) que viu la capital des que el govern ha disparat l'alerta terrorista fins al seu nivell màxim, 4 sobre 4, pel risc “greu i imminent” d'un atemptat com el de París. I alguns comencen a rebel·lar-se, especialment tenint el compte el fracàs de les operacions policials, que en els escorcolls dels darrers dies no han trobat armes ni explosius. El mateix alcalde de Brussel·les, Yvan Mayeur, precisament socialista, va disparar ahir contra el govern belga acusant-lo d'haver exagerat l'amenaça convertint la ciutat en un “règim islamista”.

“És una catàstrofe general, no podem continuar així: no viurem en un règim islamista, tancant les escoles, prohibint la cultura, el comerç, que la gent visqui, s'ho passi bé, es relaxi anant a sopar fora o prenent una copa en una terrassa!”, va denunciar Mayeur en una entrevista a la ràdio pública francòfona La Première. “Hem seguit unes recomanacions que, en realitat, són ordres, se'ns ha imposat un toc de queda”, va lamentar l'alcalde, que no hauria tancat les escoles i exigeix una “tornada a la normalitat” immediata.

Prop de 300 agents de policia addicionals protegiran avui les escoles, universitats i guarderies, que reobriran després de dos dies sense alumnes. I 200 agents més vigilaran el metro, que tornarà a funcionar, parcialment. Mentre continua la caça del fugitiu Salah Abdeslam, el vuitè gihadista de París (la policia alemanya el buscava ahir a prop de Hannover), Bèlgica va emetre una nova ordre internacional de crida i cerca d'un altre suposat còmplice. Es tracta de Mohamed Abrini, de 30 anys: la policia belga va fer públiques ahir unes imatges de càmeres de seguretat d'una benzinera a Ressons (a 90 quilòmetres al nord de París) dos dies abans dels atemptats, en què se'l veu conduint el cotxe Volkswagen Polo negre que els terroristes van fer servir per arribar a la sala de concerts Bataclan.

En total, són 5 els detinguts a Bèlgica relacionats amb els atemptats. Mohamed Amri i Hamza Attou haurien ajudat Abdeslam a fugir de París, portant-lo en cotxe fins a Brussel·les el mateix dissabte a la matinada (i superant sense problemes els controls policials de l'autopista, perquè no estaven fitxats). La policia belga també ha arrestat Ali O. i Lazez A. (al seu vehicle la policia hi va trobar dues pistoles, taques de sang i un missatge al mòbil que deia “el jueu no hi és”). Tots vivien al suburbi de Molenbeek.

LA XIFRA

5
sospitosos
acusats de ser còmplices dels atemptats de París ha detingut la policia belga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries