Política

Segona volta ajustada a les regionals

Els últims sondejos no atorguen cap victòria al Front National diumenge. L'esquerra guardaria la regió Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus.

La segona volta de les eleccions regionals que tindrà lloc aquest diumenge presentarà dos duels i 10 triangulars a l'hexàgon a més d'una quadrangular pel que fa Còrsega.

El partit socialista s'ha retirat de les dues regions on el Front Nacional va fer els seus millors resultats, al Nord-Picardia i a Provença-Costa Blava on no tenia possibilitats de guanyar. Es presentarà amb llistes fusionades amb la resta de l'esquerra i els ecologistes a sis altres regions, participarà a les tres triangulars i a la quadrangular corsa. El PS ha retirat l'investidura al seu candidat arribat tercer a la regió Alsàcia-Lorena-Xampanya que ha decidit mantenir-se a la segona volta. Pel que fa la dreta, els Républicains (ex-UMP) participaran a dos duels contra el FN, 10 triangulars i la quadrangular illenca. Finalment, el Front National, conformement a la seva línia electoral, es manté a totes les tretze regions.

A Còrsega, l'esquerra que va arribar primera (18,42 %) ha fusionat amb l'extrema esquerra (5,56%). També ho van fer les dues llistes de dretes (13,17% i 12,70%). Però són les dues llistes 'nacionalistes' que, afegides, han tingut més vots i es presentaran com a favorits teòrics a la segona volta ( Simeoni 17,62% + Talamoni 7,72%).

Els últims sondejos de divendres matí, a dos dies de l'elecció donen resultats molts ajustats quin siguin els casos de figura i a totes les regions. El FN no aconseguiria cap victòria, tot i arribant a xifres històrics, just per sota dels 50% en alguns casos.

A 'Occitània-Catalunya'

A la nostra regió, la cap de llista socialista Carola Delga i els ecologistes-regionalistes conduits per Gérard Onesta han arribat a un acord i, de fet, esdevenen teòricament els favorits si es sumen els vots de l'esquerra de la primera volta (24,4% i 10,26%, més els 5% del socialista dissident i batlle de Montpeller). La fusió d'aquestes dues llistes inclou dos pesos pesants del PS nord-català, Jacques Cresta i Marcel Mateu com també Jean-Pierre Bourquin, fill de l'antic president. L'antic batlle d'Elna, Nicolas Garcia, no figura més entre els candidats.

El candidat dels Républicains i centristes d'UDI, Dominique Reynié, tot i tercer amb 18,84% dels vots ha decidit mantenir-se. Aquesta decisió no ha estat del gust del partit Radical -uns dels socis de l'UDI-, que ha demanat a Reynié de retirar-se, però sense èxit. L' antic batlle de Perpinyà i ex-senador Jean-Paul Alduy, membre de l'UDI ha declarat que, a títol personal, votaria per la llista conduïda pels socialistes per impedir una victòria a Louis Aliot del FN (31,83% ).

El sondeig Ifop del grup La Dépêche publicat aquest divendres 11 desembre dona la llista PS-ecologistes-regionalistes-esquerra guanyadora amb 43% dels vots per davant del FN (35%) i la dreta clàssica dels Républicains (22%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona
Amèrica Llatina

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen un alt comandament militar rus per corrupció, el quart en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona