Política

Rivera s'encalla en la quarta posició i no suma amb el PP

Ciutadans ensopega i no supera la barrera psicològica dels 50 diputats en la seva incursió al Congrés

El partit taronja s'agafa a la fi del bipartidisme per amortir el cop

La formació del català es fa un lloc “al centre” de la política espanyola

La carrera ascendent d'Albert Rivera va perdre fulgor ahir. Ciutadans entra al Congrés dels Diputats, sí, amb 40 escons i 3,5 milions de vots, però la formació taronja no va obtenir l'anhelada clau de la governabilitat espanyola. Ciutadans no suma amb el PP. La investidura amb què volia fer gruar Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no dependrà necessàriament del concurs del català. Rivera s'agafava ahir al –cantat– trencament del bipartidisme per buscar algun mèrit a una nit electoral amb regust de decepció a l'hotel Eurobuilding de Madrid, allà on hi havia hagut la seu de la UCD i on Adolfo Suárez va celebrar la primera victòria de la recuperació democràtica. Però ni aquesta fita no pot celebrar Ciutadans en solitari: l'ha de compartir amb Podem, que entra amb molta més força a la cambra baixa. Al final, els emergents han emergit, però uns més que altres.

Al llarg de l'escrutini, el partit antiimmersió lingüística va estar pendent de la barrera psicològica dels 50 diputats i dels 4 milions de vots. A l'últim, ni una cosa ni l'altra. Rivera s'ha fet un lloc al que descriu com “el centre” de la política espanyola, però aspirava a molt més. Va començar la campanya amb molt bones perspectives, per sobre de la formació morada i, com a mínim, lluitant amb el PSOE per ser la segona força. Però aquests quinze dies han estat massa llargs per a Ciutadans, que ha anat perdent gas, sobretot després del debat televisat a quatre, en què Rivera va brillar menys que Pablo Iglesias.

El joc que va poder repartir a Andalusia i Madrid s'ha acabat i la imatge d'embranzida obtinguda amb els resultats a Catalunya el 27-S, en què Ciutadans va grimpar fins a esdevenir la principal força de l'oposició, s'ha anat desdibuixant. La política de pactes li ha dificultat sens dubte el tram final per arribar als comicis.

Després d'haver insistit a tort i a dret que no donaria suport ni a Rajoy ni a Sánchez per governar, per allò de la vella política, Rivera va plantejar divendres la possibilitat de “deixar que comenci la legislatura”, és a dir, abstenir-se i, per tant, facilitar la investidura al candidat del PP, fet que podria haver tingut un efecte perniciós per a Ciutadans a les urnes.

El vicesecretari general del partit, José Manuel Villegas, va comparèixer abans dels resultats oficials per comentar les enquestes i va tirar de tòpic: “Estem davant d'un dia històric perquè s'obre una nova etapa en què la vella política ja no tindrà el poder que tenia.” En cap cas va voler descriure el resultat com una “punxada” si s'assolien almenys 45 escons; una previsió atrevida que la nit no va materialitzar.

Absent a Euskal Herria

Quan Rivera va visitar Bilbao en campanya, no va aconseguir convèncer els bascos perquè s'oblidin del concert econòmic. Ni al País Basc ni a Navarra Ciutadans no ha obtingut representació, així com tampoc a Extremadura, La Rioja o a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Cap segona posició; a tot estirar, la tercera a Madrid, a Múrcia i a les Castelles, i encara, en alguns casos, frec a frec amb Podem.

LES FRASES

Milions de persones han decidit que ja n'hi ha prou de vermells i blaus o de blaus i vermells. S'ha acabat la resignació. Participarem
Avui Espanya comença una nova etapa d'esperança i il·lusió, una nova era política
Albert Rivera
Candidat de Ciutadans
Estem davant d'un dia històric. S'obre una nova etapa: la vella política no tindrà el poder que tenia
José Manuel Villegas
vicesecretari general de C's


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Europa, sota l’ombra russa i xinesa

Brussel·les
Ruben Wagensberg
Diputat d’ERC, exiliat a Suïssa acusat pel cas Tsunami

“L’amnistia és una victòria política incontestable”

Barcelona
Pep Berga
Alcalde d’Olot (Junts)

“M’hi haurien d’insistir molt; vuit anys està molt bé”

Olot
Jordi Gasulla
Cap de l’oposició (CUP)

"No volem ser l’eterna oposició”

Olot
amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

barcelona
Política

Illa recepta “humilitat” en les converses per a la investidura

barcelona
guerra a europa

Zelenski acusa la Xina d’obstaculitzar la cimera de pau a Suïssa

barcelona
iran

L’expresident iranià Ahmadinejad vol tornar a aspirar al càrrec

barcelona
europa

L’empresària Halla Tómasdóttir, nova presidenta d’Islàndia

barcelona