Política

Podem es fa fort a les zones urbanes i ERC guanya a l'Ebre

La força encapçalada per Fèlix Alonso va ser la més votada a gairebé tot el Tarragonès i el Baix Penedès i a la majoria de ciutats

Ferran Bel no pot repetir el resultat de CiU del 2011 a la seva ciutat i queda a tercera posició

A Tarragona els barris perifèrics feu de C's han optat per Podem

Els resultats de les eleccions estatals de diumenge passat a la demarcació de Tarragona van tornar a deixar dinàmiques diferenciades entre el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Mentre al primer territori es va viure una victòria clara d'En Comú Podem, especialment concentrada a les comarques més urbanes (Tarragonès, Baix Penedès i part del Baix Camp), a les Terres de l'Ebre la victòria ha estat per a ERC, amb una dinàmica similar a la seguida per diverses poblacions de l'interior del Camp, com ara el Priorat.

El descens de Ciutadans (C's) respecte de les eleccions catalanes del setembre, amb gairebé 30.000 vots menys a tota la demarcació, és una altra de les claus del nou escenari polític.

Força urbana

En Comú Podem va poder capgirar la truita dels resultats tradicionals d'ICV i EUiA (que des d'inicis dels vuitanta tenia vetada l'entrada al Congrés) gràcies, sobretot, al suport popular que ha aconseguit a les ciutats més poblades: Tarragona, Reus i el Vendrell són les tres capitals de comarca del Camp on ha guanyat la força (també Tortosa a les Terres de l'Ebre), però també altres nuclis importants com Cambrils, Calafell, Cunit, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Torredembarra.

A la ciutat de Tarragona, el partit va aconseguir guanyar tant als barris del centre comen molts dels barris perifèrics, que al setembre havien optat majoritàriament per C's. La marca taronja, liderada a la demarcació per Sergio del Campo, tan sols va poder guanyar a Tarragona Llevant, zona que, paradoxalment, ha estat tradicionalment feu de CiU.

Diumenge també va marcar un fre important de l'ascens de C's al Camp de Tarragona, iniciat a les municipals de maig i que va culminar amb les eleccions al Parlament. El partit va repetir la victòria que ja va assolir a Salou i Vila-seca, però en tots dos casos la diferència de vots amb En Comú Podem va ser minsa. A Cunit, on també havia guanyat el 27-S, C's va quedar relegada a tercera força, mentre que l'altra cara de la moneda és Mont-roig del Camp, on el partit va ser el més votat, tot i perdre 6 punts respecte al setembre.

A l'Ebre, ERC

A les Terres de l'Ebre, ERC va sumar més de 19.000 vots, tot i que En Comú Podem va ser la segona força i va guanyar a municipis com Tortosa, Roquetes, Deltebre i la Sénia. Els republicans són la força més votada en 21 municipis, entre els quals Amposta, l'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita, mentre que Democràcia i Llibertat (DL) s'ha imposat a 19 poblacions, però de menys població, i queda en tercera posició a l'Ebre. Gandesa, Móra d'Ebre i Ascó són algunes de les localitats on la candidatura que encapçalava l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha obtingut millor resultat. Malgrat tot, Bel no ha tingut tanta sort a la seva ciutat, Tortosa, i ha quedat per darrere d'En Comú Podem i ERC. A Amposta, ERC (que hi governa amb majoria absoluta) ha guanyat però pràcticament amb un empat amb En Comú Podem.

Dinàmiques particulars al vot al Senat

L'existència de llistes obertes per als candidats al Senat ha permès que diumenge les votacions a la demarcació seguissin en alguns casos dinàmiques particulars. De fet, els quatre senadors escollits (dos d'ERC, una d'En Comú Podem i un de DL) no es corresponen amb la correlació de forces al Congrés, i en algunes poblacions s'ha buscat sovint el candidat més proper, tot i no ser el primer de la seva llista.

És el cas de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que partia del número 3 del PSC al Senat i a la ciutat va ser el segon senador més votat (10.583 vots), tot i que això no li va servir per aconseguir una plaça a Madrid. A Reus, l'alcalde, Carles Pellicer (DL), també va ser el segon preferit dels votants, tot i que ell sí va aconseguir l'únic lloc al Senat per a la seva força.

Pel que fa a l'Ebre, per primer cop un candidat de la Terra Alta serà senador: Miquel Aubà (ERC), exalcalde de Gandesa. L'exbatlle de Tortosa, Joan Sabaté (PSC), no repetirà com a senador i tornarà a exercir de professor de secundària. Els socialistes ebrencs celebraran un congrés a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona