Política

Bèlgica identifica tres pisos francs utilitzats pels autors dels atemptats de París

La Fiscalia belga revela que el grup va llogar dos apartaments, a Brussel·les i Charleroi, i una casa a Auvelais setmanes abans dels atacs

S'hi ha trobat mostres d'ADN i empremtes digitals de dos dels terroristes morts a París i Saint Denis

Els presumptes autors dels atemptats del passat 13 de novembre a París van utilitzar almenys dos apartaments i una casa a Bèlgica com a pisos francs en les setmanes anteriors a l'atac.

La Fiscalia belga ha donat a conèixer aquest dimecres en un comunicat alguns dels resultats de la seva investigació. Entre altres revelacions, ha explicat que els terroristes van llogar a principis de setembre un pis a Brussel·les i un altre a la ciutat de Charleroi. Així mateix, a principis d'octubre van arrendar una casa a la població d'Auvelais, a 55 quilòmetres al sud de la capital belga.

Els llogaters van proporcionar diverses identitats fictícies per llogar els habitatges i van pagar en efectiu el lloguer i els dipòsits requerits en els tres casos.

La Fiscalia ja va donar a conèixer la setmana passada l'existència d'aquest pis, situat carrer Henri Berge de Brussel·les, al barri d'Schaerbeek. El va identificar com el local que hauria estat utilitzat pels terroristes com a base per fabricar les bombes, ja que contenia traces d'explosius i el que semblaven ser cinturons per carregar artefactes explosius. Alguns mitjans belgues van apuntar aleshores que l'habitatge també havia servit d'amagatall a Salah Abdeslam en la seva fugida després dels atemptats, on van morir 129 persones i gairebé 300 van resultar ferides.

Aquest dimecres el ministeri públic ha precisat que el pis es va llogar amb un fals nom castellà, Fernando Castillo, l'1 de setembre i “per un any”. A més, ha ofert nous detalls sobre allò trobat al seu interior. Ha explicat que hi havia un “esbós fet a mà d'una persona amb un gran cinturó a la seva cintura”, però no es van trobar armes. Els investigadors també hi van recollir mostres d'ADN d'un dels atacants suïcides de l'Estadi de França, Bilal Hadfi, i empremtes de Salah Abdeslam, l'únic dels membres del comando que va perpetrar els atemptats que no va morir aquella nit i que continua fugit.

Al pis del carrer Du Fort de Charleroi s'hi ha trobat matalassos i empremtes digitals d'Hafdi i d'Abdelhamid Abaaoud, un ciutadà belga que va lluitar a Síria i es creu que va ser un dels cervells de l'operació. Abaaoud va ser abatut en l'operació antiterrorista a Saint Denis, als afores de París, el 18 de novembre.

A la casa d'Auvelais, situada al carrer Radache, també s'hi ha trobat diversos matalassos, però no armes ni explosius.

La investigació ha determinat que el Seat León utilitzat en els atacs de París va estar estacionat a prop dels pisos francs de Charleroi i Auvelais. Un altre vehicle, un BMW llogat per un dels sospitosos, va aparcar a prop dels tres habitatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona