Política

Juncker i Valls demanen una Europa de la seguretat

Reclamen la posada en marxa del registre de passatgers aeris i el reforç dels controls a les fronteres de Schengen

París avança que caldran inversions massives dels estats membres

Ahir, l'endemà del doble atemptat gihadista de Brussel·les, que va provocar almenys 31 morts, el primer ministre francès, Manuel Valls, es va desplaçar a la capital europea per mostrar la solidaritat francesa al poble belga –“amic, cosí i germà”, segons el va definir– arran de la tragèdia.

Al matí, hores abans del viatge, Valls havia reiterat la proposta francesa per reforçar el control a les fronteres exteriors de la Unió Europea i per adoptar un registre de passatgers d'avió (PNR, per les seves inicials en anglès) en territori comunitari. “El risc zero no existeix davant d'individus decidits a morir matant”, però París “posa tots els mitjans que té a l'abast per garantir la seguretat”, va exemplificar.

Ja a Brussel·les, el guant llançat des de París el va recollir el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Acompanyat de Valls i del primer ministre belga, Charles Michel, el cap de l'executiu comunitari va demanar als estats membres que, de la mateixa manera que al si de la UE s'ha progressat cap a la unió energètica, financera i econòmica, s'avanci cap a una “unió de seguretat”.

El missatge de Juncker i altres mandataris europeus en les darreres hores, amb autoritats estatals i europees fent una crida a una major unitat i coordinació, va recordar poderosament la seqüència de reaccions que ja hi va haver després dels atemptats de París del 2015. Especialment després dels del 13 de novembre, executats en territori francès però organitzats des de Bèlgica.

Juncker i Valls ho van lamentar ahir. “Cal millorar la col·laboració dels serveis d'informació dels serveis secrets europeus, hi ha evidències que seria molt útil als estats membres”, va assegurar, abans de reconèixer que actualment hi ha una “falta de confiança” entre els socis europeus per aconseguir avançar en aquesta direcció. Juncker també es va recordar de la directiva d'armes i de la posada en marxa del PNR, tots dos projectes aturats en el laberint legislatiu comunitari.

Missatge conjunt

“El Parlament Europeu s'ha d'involucrar en la lluita contra el terrorisme”, va afirmar Valls, donant suport al missatge de Juncker i instant la cambra europea a adoptar el registre aeri de passatgers ja el mes vinent. “Tot plegat ha de formar part d'un pacte europeu de seguretat, que requerirà que en els anys vinents els estats membres inverteixin massivament en els seus sistemes de seguretat”, hi va afegir el primer ministre francès.

Més dur es va mostrar, per la seva banda, el comissari d'Interior europeu, Dimitris Avramópulos. El grec va criticar obertament la falta de coordinació dels estats i va assegurar que si totes les mesures antiterroristes que ha proposat la CE des de l'any passat s'haguessin posat en marxa, els atacs s'haurien pogut afrontar “d'una manera més eficient”. “Si ara no és el moment d'augmentar la cooperació, no sé quan serà; cal posar-nos-hi seriosament”, hi va afegir.

En aquest sentit, va demanar que es reforci el paper de l'agència Europol per impedir nous atacs. “No sabem quan arribarà el pròxim cop, però sabem que arribarà”, va advertir.

LA FRASE

Cal un augment de la col·laboració entre els serveis secrets europeus
Jean-Claude Juncker
president de la Comissió Europea


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA