Política

Nou territorials de l'ANC rebutgen una nova llista única

Proposen suprimir la proposta en esmenes al full de ruta que s'ha d'aprovar diumenge

Dues més qüestionen el referèndum si no es fa en mig any i atura la via unilateral

Amb diferents accents, les assemblees territorials de Lloret, Arenys de Mar, Pineda, Sant Pere de Ribes, Eixample Esquerre, Gavà, Sitges, Castelló d'Empúries i Vidreres de l'ANC porten aquest diumenge a votació a l'assemblea general de Manresa esmenes que rebutgen la llista única independentista que proposa la ponència del full de ruta de l'entitat de cara a unes noves eleccions espanyoles.

La menys bel·ligerant és la d'Arenys, que admet una candidatura unitària però també llistes separades amb un programa independentista comú i un full de ruta “clar i consensuat”. Aquesta assemblea local creu que la majoria de l'independentisme no preveu la llista única i que la funció de l'ANC és sumar i “no provocar un nou enfrontament entre partits” abans de concloure que no es pot afirmar que la fórmula Junts pel Sí hagi donat millors resultats que si s'haguessin presentat CDC i ERC per separat.

Les assemblees de Pineda, Sant Pere de Ribes, Eixample Esquerre i Gavà demanen evitar qualsevol referència a fórmules electorals. L'esmena del Garraf avisa que un nou debat sobre la llista única “provocarà desgast” sense garanties que s'aconsegueixin resultats positius. L'assemblea barcelonina recorda que una llista única no serà possible perquè la CUP no hi serà i repetir el debat té el risc que els partits “tornin a intentar instrumentalitzar” l'ANC.

Per la seva banda, Sitges defensa que l'objectiu de l'ANC és “impulsar la unitat de les forces independentistes” però no el debat sobre candidatures. Vidreres proposa que les forces independentistes no es presentin en les espanyoles i que es busqui una acció unitària alternativa com ara promoure el vot nul i mobilitzacions al carrer.

Pel que fa al referèndum que l'ANC està disposat a acceptar si es planteja des del govern espanyol, l'assemblea de Castelló proposa que només s'accepti si es convoca en sis mesos i és vinculant, mentre que Vidreres planteja dues possibilitats: una esmena al full de ruta que accepta el referèndum sempre que no suposi aturar la via unilateral i una altra que directament el descarta.

LA FRASE

[La llista única] no és una opció que es prevegi majoritàriament per part dels sectors independentistes
Esmena d'Arenys de Mar

Mobilitzacions freqüents i no una altra gran Diada

Capítol a part mereixen les dues esmenes al full de ruta que proposa l'assemblea territorial del districte barceloní de Sants-Montjuïc. Per la crítica al que considera inacció de l'ANC des de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per formar govern però també per la proposta d'una mobilització freqüent i en diversos fronts en comptes de convocar una única gran manifestació per la Diada. L'esmena planteja que cal millorar la comunicació entre el secretariat nacional (SN) i les assemblees territorials i fer més transparents els debats del SN. L'objectiu és disposar de mecanismes flexibles perquè les territorials participin en la presa de decisions urgents que es pronostica que caldrà adoptar els pròxims mesos. La territorial de Sants no dubta a criticar una certa “paràlisi i inacció” de l'ANC en comptes de forçar l'acord entre partits per formar govern. L'esmena pretén evitar que es repeteixi el cas i avisa que aprovar un full de ruta sense pressionar els partits és com un “brindis al sol”. En comptes d'una gran manifestació en la Diada, proposa mobilitzacions freqüents de caire polític, ambiental, social, etc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia