Política

Demòcrates, SI i Reagrupament renuncien al 26-J

Les tres formacions atribueixen la decisió a la negativa de CDC d'acordar una coalició

Solidaritat Catalana acorda “reunir-se periòdicament” amb Demòcrates

Demòcrates de Catalunya, Reagrupament i Solidaritat Catalana van anunciar ahir que no es presentaran a les eleccions generals del 26-J. Després de la negativa de Convergència de teixir una candidatura conjunta, les tres formacions renuncien a buscar alternatives per presentar-se als comicis atribuint la decisió a la “impossibilitat” d'oferir a l'electorat “una llista transversal amb independents que defensi el procés cap a un estat català independent”. Mitjançant diversos comunicats, les tres formacions van reaccionar a la falta d'acord amb Convergència, explicitant les raons per les quals decideixen no concórrer a les eleccions.

En el cas de Demòcrates, que havien anunciat que només acceptarien la coalició si els convergents acceptaven formar una candidatura amb el nom de Junts per Catalunya i amb un cap de llista independent, la formació “lamenta que la direcció de CDC no s'hagi convençut de la necessitat i l'oportunitat de fer una proposta al màxim de transversal possible”, tot i agrair la seva predisposició per mantenir els mateixos números i llocs de la llista establerts per a la coalició Democràcia i Llibertat (DiL) en els comicis del 20-D. També Reagrupament es va lamentar de la impossibilitat de teixir una coalició independentista amb Convergència, constatant “la situació de bloqueig de CDC a causa del seu procés de refundació”, fet que, segons Reagrupament, “ha impossibilitat qualsevol tracte ambiciós”. En el comunicat, la formació independentista recorda que la seva assemblea havia donat llum verd a la proposta de Demòcrates de bastir una coalició sota el nom de Junts per Catalunya, mantenint les proporcions del 20-D.

Solidaritat Catalana, en canvi, no va argumentar la seva renúncia a concórrer als comicis a causa del fracàs de crear una candidatura amb CDC, sinó al resultat de la consulta que va fer als seus militants per decidir la seva posició. De fet, la formació independentista, en el cas que s'hagués produït una eventual coalició amb CDC, no s'hauria presentat, ja que la majoria de la seva militància ha desestimat presentar-s'hi. Davant la pregunta de si el partit havia de concórrer a les eleccions, més del 70% del militants van votar en contra, mentre que només el 29% donava el vistiplau a buscar una candidatura “de desconnexió en què els diputats elegits fessin actes de desobediència dins les corts espanyoles”. En el comunicat de SI, la formació també explica les reunions celebrades durant l'última setmana amb Demòcrates per buscar l'acord, però atribueixen al resultat de la militància la decisió final de la formació. En aquest sentit, en el comunicat, SI també assegura que han acordat amb Demòcrates “mantenir un contacte periòdic per aprofundir les relacions i concretar accions conjuntes”. Ahir, divendres, acabava el termini per presentar coalicions a les eleccions del 26-J.

LA XIFRA

565.501
vots
va aconseguir Democràcia i Llibertat el 20 de desembre, formada per CDC, Demòcrates i Reagrupament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona