Política

Iglesias deixarà la consulta fora de les negociacions

Després de dir que és irrenunciable, Podem assegura ara que el referèndum no condicionarà la formació de govern

Rajoy situa la gran coalició amb el PSOE com a solució per a Catalunya

Pablo Iglesias pretén que la seva principal promesa electoral a Catalunya –el referèndum– no interfereixi en els seus plans per arribar a La Moncloa amb l'ajut del PSOE. Després que en una mateixa jornada el líder morat assegurés a diferents mitjans que la seva proposta de consulta era “irrenunciable”, fonts de Podem van constatar ahir que ja no només no serà una línia vermella –com va avançar en el debat a quatre– per començar a parlar amb els socialistes, sinó que la qüestió ni tan sols serà damunt de la taula de negociacions. La intenció d'Iglesias, doncs, és que el nou govern es posi en marxa com més aviat millor –si pot ser a l'agost–, i per facilitar-ho proposaran excloure del pacte inicial un dels principals punts de fricció entre socialistes i morats: la consulta. El pretext per relegar l'assumpte és que el PSOE no ho torni a usar com un vet a Podem per asseure's a parlar.

La qüestió catalana quedaria circumscrita a una mesa paral·lela, amb el benentès que Podem considera que és un assumpte que requereix molt de debat, mentre que la constitució de govern és una urgència, diuen. Si més no, les mateixes fonts van insistir que Podem aprofitarà aquest fòrum –en el qual es donaria protagonisme a les formacions catalanes– per insistir en la defensa del dret de decidir.

Mentrestant, Catalunya va ser ahir protagonista per un dia de la campanya del president Mariano Rajoy. El candidat del PP va assistir al fòrum Primera Plana a Barcelona, des d'on per primera vegada va dedicar bona part del discurs a la situació de “conflicte obert” entre Catalunya i Espanya. I com a cura de tots els mals va tornar a situar la coalició PP-PSOE com a la solució. De fet, Rajoy s'agafa a la taula de salvació de la gran coalició convençut que tornaran a ser la força més votada i que, per tant, és a ell a qui corresponen les regnes del govern amb el suport del PSOE. “Treballaré per aconseguir-ho”, va assegurar.

En canvi, ara, i després que “les promeses de canvi” s'han diluït i s'ha constatat que “el radicalisme” està “renyit amb la gestió”, Rajoy va tornar a posar sobre la taula la necessitat d'aquest pacte també per resoldre la situació d'encaix a Catalunya. I ho va fer amb una crida als “moderats catalans” perquè votin el PP i d'aquesta manera continuïn influint en la política espanyola. “Catalunya no pot continuar al marge, ha de participar-hi com sempre ha fet”, va afegir-hi. La gran coalició va tornar a tenir la negativa dels socialistes. La cap del llista del PSC, Meritxell Batet, va refermar la voluntat socialista de revertir les polítiques dels populars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona