Política

Política catalana

Els diputats de la CUP es disculpen si ha semblat que el partit ha alentit el procés

Els cupaires demanen unitat en una carta a la militància davant del perill de quedar “amputats”

La missiva apel·la a “repensar la tardor immediata”

“Pertoquen les pertinents disculpes a tots aquells que creuen que no hem estat a l'altura”, s'afirma en una carta que els deu diputats de la CUP i altres dirigents de la formació anticapitalista han enviat a la militància per demanar unitat davant del repte de “superar l'esquema d'empat permanent”. “[El debat intern] ha generat una estesa percepció que alentíem –i no precipitàvem, garantíem o acceleràvem– una legislatura que encara resta oberta” i és per això que els cupaires demanen perdó, alhora que adverteixen: “Amputats no servirem i l'única sortida és anar a l'una.”

Crides, doncs, a la unitat interna davant del perill d'aprofundir la bretxa entre el sector representat per Poble Lliure, partidari d'avançar cap a la independència, encara que sigui donant suport explícit a Junts pel Sí, i el bàndol d'Endavant, que reclama primer un gir a l'esquerra al govern per a una majoria social cap a la república. La missiva arriba en un moment de forta crisi interna, amb la dimissió anticipada, divendres de la setmana passada, de sis membres del secretariat nacional que van denunciar “actituds sectàries i maquiavèl·liques”.

“Alhora”

A part dels deu diputats signants, també ho subscriuen els exdiputats Quim Arrufat, Isabel Vallet i David Fernàndez, de la prosa del qual s'intueixen reverberacions en la redacció de la carta, i membres del secretariat nacional en funcions, però no hi figura cap dels dimissionaris de divendres.

“És temps d'anar alhora”, diu el text, que apel·la als trenta anys d'història de la formació. Justament sota el títol Alhora, la CUP denuncia que s'ha barrejat malament l'agenda de ruptura democràtica amb el xoc pel debat pressupostari, els càlculs electorals, “les recomposicions partidistes i unes quantes mediocritats que el país arrossega”. Considera igualment que se l'ha tractada com a boc expiatori amb l'atribució de tots els mals per obtenir rendiment electoral a curt termini.

També es referma en el model assembleari malgrat que entén la impotència que genera l'empat, com el de 1.515 vots a 1.515 en l'assemblea de Sabadell del gener per decidir la investidura.

Però els cupaires reclamen “posar les llargues i fitar lluny” i “repensar la tardor immediata amb certa calma i impuls resolutiu”. A la tardor immediata, no cal dir-ho, hi ha prevista una qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El secretariat nacional es troba actualment en un procés de renovació total, després que dilluns encetés el relleu. Els onze membres que queden redactaran el reglament electoral per regular el procés, un full de ruta que s'ha d'aprovar en un consell polític que possiblement tindria lloc el mes vinent. Una assemblea nacional haurà de votar els nous membres del secretariat.

LES FRASES

És obvi que aquest debat intern ha generat una estesa percepció que alentíem –i no acceleràvem– la legislatura
Pertoquen aleshores les pertinents disculpes a tots aquells que creuen que no hem estat a l'altura
Carta a la militància


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona