Política

El PSC perd Lleida i vot per l'abstenció metropolitana

Batet reconeix que no poden estar satisfets i ataca obertament Podem per haver “impedit” un president socialista i haver enfortit el PP

Els socialistes guanyen marge a costa d'ECP i Ciutadans

El PSC perd un diputat tot i guanyar marge electoral a l'àrea metropolitana de Barcelona, on En Comú Podem i Ciutadans repeteixen representació a pesar de perdre punts percentuals. No acompleix, doncs, el principal objectiu d'estabilitzar la base electoral i els resultats a Catalunya, que era la prioritat en aquestes eleccions, conscient que les enquestes preveien una doble envestida d'En Comú Podem i ERC al davant. Amb Meritxell Batet al capdavant, ministrable i mà dreta del candidat a la Moncloa, Pedro Sánchez (PSOE), els socialistes catalans perden la diputada de Lleida, Mònica Lafuente, i no aconsegueixen el sisè diputat a Barcelona –l'exdiputat al Parlament català Mohamed Chaib– que el 20-D ja va deixar fora del Congrés dels Diputats Maurici Lucena, exportaveu parlamentari del PSC. El canvi de tendència a les grans ciutats metropolitanes de Barcelona, on el PSC aconsegueix guanyar pes electoral respecte de fa mig any mentre Ciutadans retrocedeix i En Comú Podem no pot millorar els resultats del 20-D, no permet als socialistes assolir el sisè diputat que li permetria estabilitzar escons i compensar la manca de representació a Lleida.

Els de Xavier Domènech continuen guanyant-los a les grans ciutats metropolitanes però el PSC aconsegueix augmentar una mitjana de dos punts en ciutats clau per ells com Barcelona, Badalona, Badia, Cerdanyola, Cornellà, l'Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Adrià, Sant Boi, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa, ciutats on és Ciutadans qui més retrocedeix.

Però, si al tancament de campanya dèiem que els socialistes catalans esperaven aguantar a Catalunya i estaven sobretot preocupats pel sorpasso que totes les enquestes anunciaven de Podem al PSOE a Espanya, és evident que ahir a la nit a Nicaragua no van saltar les alarmes perquè Pedro Sánchez continua sent l'alternativa a Rajoy amb més suport en vots i escons al Congrés espanyol. Ara bé, lluny d'eufòries, tenint en compte que Sánchez i Batet ho tindran encara més difícil que fa mig any en les negociacions per formar govern amb Ciutadans i Podem. Perquè els dos partits d'esquerra han retrocedit i Ciutadans també, mentre que el gran reforçat de les eleccions és Mariano Rajoy i el Partit Popular. La incertesa i el bloqueig, per tant, continuen.

Meritxell Batet estarà, doncs, acompanyada a la cambra baixa espanyola per l'estrenat Manuel Cruz, filòsof i president de Federalistes d'Esquerra; i pels repetidors Mercè Perea, José Zaragoza i Lídia Guinart per Barcelona; Joan Ruiz per Tarragona; i Marc Lamuà per Girona.

“No podem estar satisfets amb els resultats a Catalunya però som l'alternativa de govern d'esquerres a Espanya”, afirmava Batet passades les onze de la nit, un cop ja confirmat que el PSC perdia la diputada. Batet va culpar el president Rajoy de forçar la repetició de les eleccions per “no res”, per deixar la situació igualment indefinida. Però va voler acusar explícitament En Comú Podem i Podem d'haver impedit fa mig any un acord per treure el PP del govern amb el resultat que avui Rajoy és més fort que aleshores. Això sí, la mà dreta de Sánchez manté que el PSOE tornarà a oferir acords a Ciutadans i Podem per bastir una alternativa majoritària contra el PP.

LES FRASES

No podem estar satisfets amb els resultats a Catalunya, però som l'alternativa d'esquerres a Espanya
No calia repetir les eleccions per deixar els resultats de manera semblant a com van quedar després del 20-D
Demano que reflexionin aquells que van impedir fa mig any un govern de canvi i fer fora el PP
Meritxell Batet
CAP DE LLISTA DEL PSC
Aquest és un partit que dura dues parts. Avui elegim diputats, no president del govern
Gabriel Colomé
cap de campanya del psc
el contrapunt

L'última nit a Nicaragua

x.m

Els socialistes catalans van viure ahir la darrera nit electoral a Nicaragua, l'històric edifici que, prenent el nom del carrer barceloní del districte de les Corts, ha acollit dècades d'història del partit. Precisament aquesta setmana, el 22 de juny, es complien quaranta anys del Míting de la Llibertat, el primer acte polític, públic i de masses que tenia lloc a Catalunya a les acaballes del franquisme. Els protagonistes eren els diferents moviments socialistes que van convergir al novembre d'aquell 1976 en el PSC-Congrés. El partit ja va estrenar Nicaragua el 1978, amb la unificació del PSC-Congrés, la Federació Catalana del PSOE i el PSC-Reagrupament. Nicaragua ha viscut l'amarga derrota del 1980 i el 1984 contra Pujol, però també ha celebrat les presidències de la Generalitat de Maragall i Montilla, vint anys després.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PP aposta per una educació trilingüe i amb llibertat per escollir centre

GIRONA
navarra

Detenen a Pamplona el sindicalista andalús Óscar Reina

barcelona
estats Units

La policia assalta la universitat de Califòrnia per desallotjar els manifestants propalestins

barcelona
política

La CUP proposa una renda bàsica de 900 euros

barcelona
regne unit

Anglaterra vota en unes municipals que marcaran el futur de Sunak

barcelona
Memòria democràtica

Documenten treballs forçats de presos republicans per construir una carretera al Solsonès

Barcelona
política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

barcelona

El PSC vol explicacions per la suspensió de la Fira de l’1 de maig

OLOT
política

Aprovat automàticament el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona

barcelona