Política

Alt Empordà

ERC trenca l'empat amb CDC i guanya en 43 dels 68 municipis

L'empat tècnic en què havien quedat a l'Alt Empordà DL (Democràcia i Llibertat) i ERC en les eleccions estatals del desembre del 2015 s'ha trencat sis mesos després a favor dels republicans. El 2015 DL encara mantenia un lleuger avantatge amb 12.054 vots (21,98%), respecte als 11.751 vots (21,43%) que havia aconseguit ERC. Ara els republicans milloren els resultats anteriors i arriben als 12.533 votants (24,41%), mentre que CDC ha perdut uns 2.000 electors i es queda amb 10.366 (20,19%).

En nombre de municipis l'avantatge aconseguit per ERC també és manifest: el 2015 DL es mantenia com a primera força de la comarca guanyant a 32 pobles i ERC només guanyava en 29. Ara el color groc dels republicans tenyeix molt més el mapa comarcal ja que se situen com a primera força en 43 municipis i només en deixen 19 a la candidatura de CDC.

Deixant de banda la pugna entre les dues formacions, però, també s'observa que el resultat global de les formacions sobiranistes no es veu afectat, fins i tot millora una mica ja que CDC i ERC sumen entre totes dues un 44% dels vots de l'Alt Empordà, mentre que el 20-D ERC i DL sumaven un 43%. Diumenge passat ERC i CDC es van situar com a primera o segona força en 53 dels 68 municipis de la comarca.

Si ens fixem en la capital de comarca, a banda del fet que ERC creix uns 2 punts en percentatge de vots, també és destacable que CDC retrocedeix –per poc– a la tercera posició, superada aquesta vegada per En Comú Podem, mentre que el PSC també recula una posició, superat pel PP.

El canvi radical d'opció escollida pels electors amb el seu vot habitual en eleccions municipals o catalanes és també una altra lliçó d'aquestes eleccions estatals, amb sorprenents resultats com els que aconsegueix el PP: tot i tenir una incidència que podríem qualificar de marginal en la vida municipal de la comarca, els populars han aconseguit situar-se com la força més votada a tres municipis de l'Alt Empordà: Roses, la Jonquera i Vilamalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona