Política

El PSC es planta en el no a Rajoy i descarta l'abstenció

Iceta ho justifica perquè el PP surt reforçat i el resultat deixa el PSOE de “cap de l'oposició”

Celebra que per primer cop en deu anys el PSC guanyi pes respecte de CDC, C's i en En Comú

El PSOE no farà Rajoy president “de cap de les maneres” perquè les urnes han deixat al partit com a “cap de l'oposició” mentre que han reforçat el PP, que haurà de buscar suports del “centredreta”. Aquesta és la posició del PSC que expressava ahir el primer secretari, Miquel Iceta, després de la comissió executiva de la tarda per valorar els resultats. Pedro Sánchez només es plantejaria anar a la investidura si Rajoy no se'n surt, però Iceta també avisa que, a diferència del 20-D, “el PSOE és avui més feble al Congrés dels Diputats”.

El líder català no va voler entrar en la hipòtesi dels suports que Pedro Sánchez podria buscar per a una investidura. “Quan tres oques van al camp, la primera va al davant, la segona al darrere, i, al final, la tercera”, va dir fent referència a respectar el primer torn de Rajoy.

Pel que fa als resultats, el PSC encapçalat per Chacón va patir la gran ensulsiada fa mig any amb la pèrdua de 332.000 vots i sis diputats. Però, amb tres punts més d'abstenció aquest diumenge, la candidatura liderada per Batet no ha evitat una ensopegada més. Aquest cop, els socialistes catalans només han perdut 32.241 vots i un diputat, però tenen el pitjor resultat en unes generals. Veuen clar el seu sòl electoral a Catalunya, que se situa en el mig milió de vots superats a les catalanes tant per Navarro el 2012 com per Iceta fa nou mesos. El problema és que en les espanyoles avui el PSC no aconsegueix desbordar el resultat català més enllà dels 60.000 vots –al 20-D– o els 35.OOO, aquest diumenge. Per entendre l'abast de la reculada de la marca PSOE a Catalunya només cal recordar que l'any 2011, en unes eleccions dificilíssimes per al PSOE, Pérez Rubalcaba i Chacón van tenir gairebé 400.000 vots més que Navarro l'any següent.

Però aquest 26-J hi ha un canvi de tendència que el PSC es pot mirar amb esperança i que no es donava des de fa deu anys, segons Iceta. Els socialistes han recuperat percentatge electoral respecte de les eleccions anteriors, tot i que Iceta admet que el 26-J “ha estat dolent”. El PSC ha perdut menys vots que els que s'han deixat pel camí En Comú Podem i Ciutadans als grans feus de l'àrea metropolitana de Barcelona, on competeixen pel mateix electorat, però també en el còmput global de Catalunya.

Barcelona és una sotragada duríssima per a En Comú Podem i Ciutadans, que hi perden més de 20.000 vots mentre que el PSC només en perd 1.000. A Badalona, l'Hospitalet, Santa Coloma, Sabadell i Terrassa, els socialistes en perden de 1.000 a 2.500, i liles i taronges se'n deixen pel camí entre 2.000 i 4.000

El líder dels socialistes catalans també anuncia que el consell nacional del PSC d'aquest cap de setmana convocarà el congrés ordinari en què ell es tornarà a presentar per al 5 i 6 de novembre.

LES FRASES

No donarem suport a Rajoy de cap de les maneres. Haurà de trobar suport en l'espai de centredreta
El PSOE és avui més feble al Congrés dels Diputats del que era l'endemà de les eleccions del 20-D
[Investidura] Tres oques van al camp, la primera al davant, la segona al darrere i, al final, la tercera
El resultat és dolent, però feia deu anys que no milloràvem el percentatge de vots
Miquel Iceta
primer secretari del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri