Política

política catalana

la renovació de CDC

L'oposició relativitza l'abast de renovació de CDC amb el Partit Demòcrata

C's i ICV veuen la nova formació com una rentada de cara o un ‘lífting'

El PP afirma que el PDC és una marca blanca d'ERC

El PSC avisa que la definició d'independentista allunyarà els catalanistes que rebutgen posicions unilaterals

Els partits de l'oposició al Parlament han minimitzat aquest dilluns l'abast de la renovació de CDC després de la creació del Partit Demòcrata Català (PDC) que aspira a presidir Artur Mas. Opinen que la refundació de Convergència és només una “rentada de cara” o un “lífting”, i que la seva definició independentista pot convertir el nou partit en una “marca blanca” d'ERC.

L'endemà del congrés fundacional del Partit Demòcrata Català, els corrents interns preparen ja les seves candidatures per a la direcció executiva de 12 membres abans que expiri, dimecres, el termini per a les primàries del 23 de juliol, a les quals es presenten Artur Mas i Neus Munté per a les posicions superiors: una presidència i vicepresidència “representatives”.

En aquest context, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas , ha qualificat de “rentadeta de cara” la refundació de CDC, després de constatar que es tracta del “mateix partit, amb les mateixes persones i els mateixos casos de corrupció als tribunals”.

El líder del PP de Catalunya al Parlament, Xavier García Albiol, ha afirmat que la creació del PDC suposa per al seu partit una oportunitat de guanyar terreny electoral, ja que, al seu parer, la nova CDC s'ha convertit en un a “marca blanca” d'ERC. García Albiol ha recordat els casos de presumpta corrupció que afecten CDC i ha afirmat que “encara que es vesteixi de seda, la mona mona es queda”.

La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha expressat també els seus dubtes sobre la refundació dels convergents: “Està encara per veure si ha estat una renovació o només un lífting”.

Pel que fa a la definició d'independentista de la nova formació, la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, ha augurat que “allunyarà” molts catalanistes que advoquen per “el diàleg, negociació i pacte” i que “rebutgen posicions unilaterals”.

Tàndem Mas-Munté

El dia després que les bases convergents creessin el Partit Demòcrata Català, l'expresident català Artur Mas, que ha pilotat el procés i és candidat a primàries per presidir la nova formació, ha admès que ell no és símbol de renovació en aquesta operació, però creu que ha d'estar al capdavant del partit per fer la transició cap a nous lideratges.

Per això ha titllat de “salvatjada” que jutgin de la mateixa manera la candidata a la vicepresidència de la formació, la consellera Neus Munté, ja que entén que ella sí que és renovació.

De cara a les primàries, Munté, de la seva banda, ha pronosticat que farà bon “tàndem presidencial” amb Artur Mas i ha avançat que si és elegida vicepresidenta preveu abandonar l'acta de diputada.

Mas i Munté han admès els errors en el sistema de votació dels noms de l'inici del congrés, però han celebrat que finalment els militants poguessin debatre i escollir el nom guanyador, Partit Demòcrata Català (PDC), sigles que coincideixen amb la coalició Pacte Democràtic per Catalunya que va encapçalar Jordi Pujol per a les generals de 1977. Un nou nom no exempt de conflicte, perquè l'escissió sobiranista d'Unió, Demòcrates de Catalunya, ha fixat avui quatre condicions per evitar demandar al nou partit per la similitud entre els noms dels dos partits.

Candidatures per dirigir el PDC

Però una vegada consagrat el nom –que ja té presència oficial a les xarxes socials–, les famílies de CDC negocien llistes abans que expiri dimecres a les 20 hores el termini per presentar les candidatures per a la direcció executiva de dotze membres.

La plataforma de l'exconseller Germà Gordó, Nova Convergència, ja ha anunciat que es presentarà a les primàries del 23 de juliol amb una llista pròpia o de consens amb uns altres corrents de l'antiga CDC.

També ha mogut fitxa el president del partit intern Reagrupament, Ignasi Planas, que s'ha postulat per liderar una candidatura conjunta de grups renovadors.

D'altra banda, el president de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull, va manifestar fa mesos a Mas la seva predisposició a ser secretari general i compta amb l'aval de l'aparell de l'antiga CDC, però encara no ha anunciat oficialment la seva candidatura.

Altres famílies estan disposades a presentar una llista alternativa si l'oficialista l'encapçala un perfil com Turull, que des d'alguns sectors no es veu com a renovador.

Així, diversos sectors s'han mogut per explorar les possibilitats d'activar una candidatura transversal i rejovenida, per a la qual sonen noms com la portaveu de CDC, Marta Pascal, així com David Bonvehí, baró territorial de CDC a les comarques centrals de Catalunya, amb la complicitat de liberals i joves figures del món local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona